Voetballen zonder publiek in 20 onveilige stadions in Italië ‘Ze hebben het op de politie gemunt’

Rome, 6 febr. - De Italiaanse voetbalcompetitie wordt mogelijk komend weekeinde hervat. Maar in twintig stadions die niet aan de veiligheidseisen voldoen, zal zonder publiek worden gespeeld, totdat de clubs en gemeenten de vereiste aanpassingen hebben aangebracht. Dat is de belangrijkste uitkomst van het overleg tussen de Italiaanse regering, de voetbalbond en het Italiaans Olympisch Comité gisteravond, nadat vrijdagavond een dode en honderd gewonden zijn gevallen tijdens de wedstrijd Catania-Palermo.

„Ik weet dat het vreemd is om voetbalwedstrijden zonder publiek te spelen”, zei minister Amato van Binnenlandse Zaken. „Maar het is nog vreemder dat iemand sterft voor dit spel.” Morgen zal de ministerraad het pakket met maatregelen verder uitwerken. Daarna beslist de voetbalfederatie of het haalbaar is om zaterdag weer te voetballen.

„Veiligheid voor alles”, zal volgens voorzitter Petrucci van het Italiaans Olympisch Comité het uitgangspunt zijn. Momenteel voldoen slechts vier stadions in de Serie A en twee in de Serie B volledig aan de veiligheidseisen die de vorige regering voorschreef.

Een aantal stadions deugt bijna en zou voor de hervatting van de competitie op orde kunnen worden gebracht, of mag met beperkingen publiek toelaten. Twintig van de 42 ploegen zullen zeker achter gesloten deuren moeten spelen, waaronder vijf Serie A-clubs: Ascoli, Chievo, Udinese, Catania en Atalanta Bergamo.

De voorzitter van Atalanta, Ivan Ruggeri, zegt te weigeren zonder publiek te spelen en roept andere clubs op dat ook te doen. Franco Soldati, voorzitter van Udinese, noemde het besluit „een klap” voor zijn vereniging. „We hebben 14.000 abonnementhouders. Wie gaat die vergoeden?”

Het stadion van Udinese uit Udine heeft geen videosurveillance buiten en geen draaipoortjes. Er was aan het begin van het seizoen dispensatie gevraagd om toch met publiek te kunnen spelen.

Vervolg ITALIE: pagina 13

VOETBAL ITALIE

‘Ze hebben het op de politie gemunt’

Vervolg van pagina 1

Udinese kreeg afgelopen zomer dispensatie om in zijn stadion te spelen, maar dan met maximaal 10.000 toeschouwers. Desondanks heeft de club uit het Noord-Italiaanse stadje 14.000 abonnementhouders.

Er komt ook een verbod op de groepsverkoop van kaartjes aan uitspelende clubs. Het georganiseerde groepsvervoer naar uitwedstrijden heeft gefaald, oordeelt het kabinet. Supporters mogen alleen nog individueel kaartjes kopen.

Deze maatregel treft de leiders van de ‘ultras’ direct in de portemonnee. Clubs hebben deze supportersbazen vaak de organisatie van de reizen naar uitwedstrijden toegestaan in de hoop een goede relatie met hen op te bouwen. Dergelijke deals heeft de regering nu ook verboden, omdat duidelijk is geworden dat clubvoorzitters zijn bedreigd en afgeperst, wanneer ze supporters niet voldoende lucratieve handel boden in met name reizen.

Supporters die zich tijdens wedstrijden hebben misdragen, kunnen voortaan 48 in plaats van 36 uur worden vastgehouden. Zij, maar ook fans die een potentieel gevaar kunnen vormen, krijgen een stadionverbod en zullen tijdens de wedstrijd elders sociale dienstverlening moeten verrichten, zoals het verwijderen van graffiti. Clubs krijgen de plicht een aandeel te nemen in de stadions, zodat ze zich meer verantwoordelijk zullen opstellen bij de exploitatie en beveiliging. Uiteindelijk wil de politie zich terugtrekken uit de stadions en de controle binnen overdragen aan clubstewards.

Toen gisteren in Catania politieagenten het stadion wilden onderzoeken, werden zij aangevallen door een steward. Hij wilde verhinderen dat zijn woning vlak bij het stadion werd geopend. Daar was een reeks stokken, staven en vuurwerkbommen opgeslagen. Op zijn arm had de steward de afkorting Acab getatoeëerd (Engels voor: alle politieagenten zijn klootzakken). De politie vermoedt nu dat de rellen van vrijdag lang van tevoren waren gepland, dat medewerkers van de club betrokken waren, en dat mogelijk ook de maffia een rol in het geheel heeft gespeeld.

Gistermiddag is in de Siciliaanse stad in het bijzijn van duizenden personen de omgekomen agent Filippo Raciti begraven. De ceremonie was live op tv. De kijkers zagen hoe de jonge weduwe van de vermoorde agent zich vol onbegrip tot de supporters richtte die haar man met stenen en vuurwerk hebben bekogeld. Ze veroordeelde de „onvolwassenheid” en „domheid” van de jongeren die „zo gauw ze een agent zien volstromen met haat”.

Volgens Alfio Ferrara, de agent die naast de getroffen Raciti stond, gaat het al lang niet meer om supporters die elkaar bevechten. „Ze hebben het op ons, de politie, gemunt.” Getuige de graffiti die in veel Italiaanse steden op de muren is geschreven, lijkt hij gelijk te hebben. „10, 100, 1.000, Raciti’s”, stond gisteren ineens op een muur voor een lyceum in Rome.

    • Bas Mesters