Video van fatale blunder door Amerikaanse militairen in Irak

In Groot-Brittannië heeft vanmorgen een video waarop is te zien en te horen hoe een Amerikaans militair vliegtuig per ongeluk een Brits konvooi in Zuid-Irak onder vuur neemt voor opschudding gezorgd. Bij het incident, dat zich in maart 2003 afspeelde, werd één Britse militair gedood en vielen vier gewonden.

De videotape werd vanmorgen onverwachts openbaar doordat het boulevardblad The Sun een kopie in handen bleek te hebben gekregen. De Amerikanen hebben tot nu toe steeds geweigerd de tape vrij te geven. De vrouw van Matthew Hull, de geneuvelde militair, kreeg zelfs op zeker moment te horen dat er helemaal geen tape bestond.

Een Britse rechter-commissaris, die de zaak onderzoekt, uitte vorige week zijn woede dat hij de video niet in de rechtbank kon afspelen. Hij legde het onderzoek tot nader order stil omdat de tape een onmisbaar element zou vormen.

Op de video is te volgen hoe de bemanning van een A-10-toestel het Britse konvooi in het vizier krijgt. De piloten menen enkele oranje voorwerpen op de voertuigen in het konvooi te herkennen als raketten. De piloot checkt bij het commando of er zich zogeheten ‘friendly’ eenheden in het gebied bevinden. Het antwoord is ontkennend. Even later wordt er op het konvooi geschoten.

Vlak daarna krijgen de piloten tot hun ontzetting te horen dat het wel eens een geval van „blue-on-blue” (vuur op bondgenoten) zou kunnen zijn. Kort daarop horen ze dat er naar het lijkt één man gedood is en één gewond. „I’m going to be sick”, reageert een van de piloten. „Yeah, this sucks [dit is klote], roept zijn collega. In grafstemming vliegen ze richting thuisbasis. „We’re in jail, dude”, roept een piloot. Zijn collega scheldt huilend: „God dammit. Fuck me dead.”

In de Britse media is er de afgelopen dagen al kritiek geweest op het gebrek aan medewerking door de Amerikanen. Niet alleen hebben nabestaanden recht om de toedracht van de dood van hun dierbaren te kennen, ook zouden militairen die fouten maken, moeten worden vervolgd. Een zegsman van de Amerikaanse ambassade in Londen wilde vanmorgen niet zeggen of de VS nu alsnog opening van zaken geven over de kwestie. Wel zei hij dat er contact is geweest met de Britse regering.

De video is te zien viawww.thesun.co.uk