Vers uit de oude doos: ING en ABN

Wat zou Michel Tilmant, de Waalse topman van ING, gedacht hebben toen hij vorige week donderdag zijn krant Le Soir opensloeg en het volgende bericht las: Nuon et Essent fusionnent pour créer le n° 1?

De twee grootste energieleveranciers van Nederland gaan samen en krijgen een marktaandeel van zo’n 60 procent. Natuurlijk, alle mededingingsautoriteiten moeten daar nog overheen, maar het idee alleen al zal bij de hoogste man van ING een glimlach om de mond hebben getoverd. Wat zij kunnen, kunnen wij ook.

Op dezelfde avond rolde beleggersblad Effect van de drukpers, met daarin een interview met Tilmant. De Belg roept strijdvaardig ruimte te hebben voor een overname van 20 miljard euro. Hij erkent ook dat geruchten over een overname door ING van ABN Amro opnieuw de kop opsteken. Ach, relativeert hij, „je moet journalisten de kans geven af en toe te fantaseren.”

Ok, Michel, bij deze dan. Bronnen in de bankwereld merken een stijgende nervositeit op de bestuursburelen van ABN Amro. Is het zo ondenkbaar, een huwelijk van de twee grootste banken van Nederland, in navolging van de fusie der energiereuzen? Om zich staande te houden in een internationale consolidatiegolf – waarvan men ook al jaren roept dat die in aantocht is – is het voor beide financiële instellingen wenselijk zich te wapenen. Een grote en sterke positie in Europa leidt automatisch tot dominantie op de thuismarkt Nederland.

Nu is ABN Amro, met een marktwaarde van rond de 45 miljard euro, nogal kostbaar. Zeker als daar nog een overnamepremie bovenop zou moeten. De 20 miljard van ING lijkt daarvoor niet voldoende. Maar er zijn andere mogelijkheden.

Een daadwerkelijke fusie kan bijvoorbeeld ook, met een bijbehorende nieuwe holding waarin beide instellingen hun aandelen volgens een afgesproken verdeling in storten. Zo deden ABN en Amro het destijds zelf. De koers-winstverhouding van ING en ABN Amro is op dit moment vrijwel hetzelfde – en dat maakt een dergelijke stap een stuk eenvoudiger. Een bijbehorend superdividend kan beleggers over de streep trekken, en synergie is altijd wel te vinden. Er kan dus van alles, en er is expertise zat in huis.

Nu er toch gefantaseerd mag worden, dan meteen ook maar de naam. Volgens de laatste mode moet dat iets klassiekerigs zijn: Corus, Laurus, Fortis. De nieuwe combinatie wordt steenrijk. Bovendien moeten we degenen paaien die het in Brussel allemaal moeten goedkeuren. Zullen we ING en ABN Amro dan maar Croesus dopen?

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen