Televisie Voorkeur

In de zesde aflevering Aanpakken & wegwezen een portret met de Amsterdamse antropoloog Hilvert Timmer tijdens zijn missie bij de Aymara-indianen in het Andesgebergte van Bolivia. Veel indianen (foto) kampen met longklachten, omdat ze in hun kleine hutjes zonder ramen op houtvuurtjes koken. Timmer heeft nu een schoorsteen ontwikkeld om een einde te maken aan de rookoverlast in de hutjes. Ned.2, 22.50-23.35u. (Foto Llink)

actualiteiten

Nova. Aandacht voor de vorming van een nieuw kabinet en in de studio gesprekken met de oppositieleiders Jan Marijnissen (SP), Femke Halsema (Groenlinks) en Mark Rutte (VVD). Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Max & Martine. Hoofdgast is zangeres Ria Valk, in de vorige eeuw bekend van het nummer Worstjes op mijn borstjes, preitjes op mijn dijtjes. Zij praat onder andere over het feit dat zij haar man op 38-jarige leeftijd verloor aan kanker. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Presentator en hoofdredacteur van Quote Jort Kelder vertelt over de rechtszaak die advocaat Bram Moszkowicz tegen hem heeft aangespannen. Verder onderwaterfilmer Edward Snijders over de prijs voor zijn film Seals for real en de Ashton Brothers over hun eerste programma in Carré. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

The madness of modern families. Serie over het moderne familieleven. Veel vaders en moeders liegen over het gedrag van hun kinderen om zich voor te doen als goede opvoeders. BBC2, 20.00-20.30u.

Rome: Het verhaal tot nu toe. Eerste deel van een tweede reeks van een Engels-Amerikaanse dramaserie over het verval van het Romeinse Rijk. De draad wordt opgepikt na de moord op Caesar. Octavianus probeert zijn familie ervan te weerhouden Rome halsoverkop te verlaten en heeft hier een plan voor bedacht. SBS6, 20.30-22.30u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young - Eyes. Serie over de werking van het menselijk lichaam. In de famile van Sarah Crump komen veel oogproblemen voor. Sarah besteedt veel tijd aan tv-kijken en haar pc en Alice gaat na of dit nadelige gevolgen heeft. BBC2, 21.00-21.30u.

Bureau Van den Heuvel. Onder meer een reportage uit Curaçao over het zogenaamde Zero Tolerance Team dat de straten en de kustwateren van het eiland veilig houdt door een keihard no-nonsense beleid. Tijdens de nachtelijke patrouille worden vermoedelijke drugsdealers aangehouden en worden leden van het team beschoten. Ned.1, 21.05-21.45u.

Premtime. Presentator Prem Radhakishun praat met een meisje van zestien dat een kort geding heeft aangespannen tegen haar vmbo-school nadat zij daar is weggestuurd. Ook aandacht voor kwade marktkooplui in Enschede. Ned.3, 21.30-22.00u.

Man’s work: JDF Kustwacht - Jamaica. Zesde deel van een een serie waarin Ashley Hames getraind en ingewijd wordt in gevaarlijke beroepen. Vanavond worden zijn mentale en fysieke kracht op de proef gesteld wanneer hij zich voor de officiersopleiding aanmeldt bij de JDF Kustwacht van Jamaica. Ned. 3, 22.00-22.30u.

Wild Caribbean: Secret shores. Langs de ruige en mysterieuze kust van Midden-Amerika ligt één van de grootste koraalriffen ter wereld. Ook komen er op de eilanden zwemmende luiaards, kleurige kikkers en brulapen voor. BBC2, 22.00-22.50u.

37°: Sie ist doch meine Mutter - Von Söhnen, die pflegen. Vanavond over zoons die de zorg voor hun oude moeder op zich nemen. ZDF, 22.15-22.45u.

Anatomie voor beginners: Spijsvertering. Zesde aflevering van een 8-delige serie waarin de Duitse anatoom Gunther von Hagens demonstreert hoe allerlei menselijke systemen werken. Vanavond ontleedt hij alle organen die met de spijsvertering te maken hebben en laat zien dat die organen bij elkaar maar liefst zeven meter lang zijn. Tien, 22.35-23.00u.

Dossier 2300: De dag dat ik stierf. Verschillende deskundigen praten over bijna-doodervaringen. Kan het zijn dat bijna-doodervaringen ontspruiten aan ons eigen brein? Er wordt beweerd dat het bewustzijn blijft bestaan nadat het brein is gestopt met functioneren. Een controversiële bewering die in deze documentaire wordt gestaafd met bewijs. RTL4, 22.55-23.55u.

Extreme engineering: Malaysia smart tunnel. Uiteenlopende constructies, zoals stadions, tunnels, bruggen en vliegdekschepen, worden door deskundigen onder de loep genomen. Discovery Channel, 23.00-24.00u.

consument

Keuringsdienst van waarde. Zesde deel van een 7-delige serie over de avonturen van Teun van de Keuken als Tony Chocolonely, handelaar in slaafvrije chocolade. Vanavond komt hij ook met slaafvrije hagelslag. Ned.3, 20.25-20.55u.

sport

De wedstrijden: Jong Oranje tegen jong Rusland. Verslag van de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Rusland. Oud-profvoetballer Jan van Halst verzorgt de analyse. De wedstrijd wordt in zijn geheel getoond, maar wordt in verband met de uitzending van de Postcode Loterij met een half uur vertraging uitgezonden. Tien, 20.30-22.45u.