Republikeinen houden debat over Irak tegen

De eerste poging van de Democraten in het nieuwe Amerikaanse Congres om de confrontatie met president Bush aan te gaan over de oorlog in Irak is mislukt. De Republikeinen slaagden er gisteren in een debat over de oorlog in de Senaat voorlopig te blokkeren.

Het debat had zullen gaan over een resolutie waarin afkeuring wordt uitgesproken over het besluit van Bush om zo’n 21.500 extra militairen naar Irak te sturen. De resolutie was ingediend door de Democratische senator Carl Levin en zijn Republikeinse collega John Warner. Er wordt ook in gesteld dat Amerikaanse troepen zich buiten het sektarische geweld in Irak moeten houden.

Volgens de meeste Republikeinen was de motie, die vooral symbolische waarde heeft en de troepenzending niet kan verhinderen, een nauwelijks verhulde poging Bush te beschadigen. Het Witte Huis toonde zich tevreden over het niet doorgaan van het debat.

De Democraten hebben sinds vorige maand de meerderheid in beide huizen van het Congres. Maar de Republikeinen maakten gebruik van de regel in de Senaat dat er zestig stemmen nodig zijn om een debat te kunnen beginnen. Slechts 49 van de 100 senatoren echter stemden voor een debat (47 Democraten en 2 Republikeinen), 47 stemden tegen (45 Republikeinen, 1 Democraat en de onafhankelijke senator Lieberman). Opmerkelijk was de grote mate van eenheid onder de Republikeinen, die de afgelopen weken sterk verdeeld leken.

De Democraten stellen dat een groot Senaatsdebat over de oorlog er hoe dan ook zal komen. De Republikeinen zeggen dat ook te willen, maar vinden dat ze de gelegenheid moeten krijgen om amendementen in te dienen en alternatieve resoluties. De meeste Democraten willen het debat beperken tot twee voorstellen: de resolutie van Warner en Levin, en een resolutie van de Republikein John McCain die steun uitspreekt voor de positie van Bush.

Veel Republikeinen willen niet zeggen hoe ze in dat geval zouden stemmen. De Democraten is het er juist om te doen de Republikeinen te dwingen een keuze te maken tussen steun aan de onpopulaire president en de oorlog, of verzet daartegen.

In de Senaat zou vandaag naar verwachting worden onderhandeld over de vraag hoe het nu verder moet. Ook zal het Congres vandaag spreken over de nieuwe begroting, waarin president Bush 624,6 miljard dollar (483,25 miljard euro) uittrekt voor defensie-uitgaven. (AP, Reuters)

Begroting VS: pagina 5

hoofdartikel: pagina 9