Prins Charles Trump

8 lamsniertjes250 g champignons125 ml crème fraîche1 borrelglas whisky1 eetlepel Dijon mosterd of Engelse mosterdpoeder20 g boter2 eetlepels zonnebloemoliezout

Koningin Elizabeth fronst haar riante wenkbrauwen als haar zoon zich meer als een Trump dan als Royal gedraagt. Voor Kerstmis 2006 organiseerde de prins in Clarence House, Londen, een soort Tupperware party waar allerlei vips lekkernijen, van koekjes tot bier, chutney, chocola en olijfolie, van het door de prins opgezette merk Dutchy Originals konden kopen. De merknaam verwijst naar zijn landhuis-boerderij Highgrove, Dutchy of Cornwall. Een deel van de winst van Dutchy Originals gaat naar goede doelen.

In St. James Palace presenteerde de prins aan zakenlieden, politici en vooraanstaande personen als Rowan Atkinson en de aartsbisschop van Canterbury een nieuw plan. Op de verpakking van voedingsmiddelen zou moeten staan hoeveel kilometers de producten hebben afgelegd voordat ze op je bord liggen. Ook zou op de een af andere manier het broeikaseffect, de luchtvervuiling en/of de hoeveelheid Co2-uitstoot die de betreffende producten hebben veroorzaakt, moeten worden vermeld. Probleem: de sinaasappels gebruikt voor de prinselijke marmelade komen uit Spanje, de gember in de Dutchy Originals chutney uit Australië en de zalm die in Engeland wordt gerookt wordt bij Alaska gevangen. Van redelijk dichtbij komt de Schotse whisky die Charles onder het merk Barrogill, de oorspronkelijke naam van zijn vakantiekasteel Castle of Mey, wil gaan produceren.

Bereid de niertjes in mosterdsaus, een hoofdgerecht voor 4 personen, als volgt: snijd de afgespoelde en met zout bestrooide niertjes, verkrijgbaar bij allochtone slagers, in de lengte door en verwijder met een mes of een schaar het witachtige deel en de bloedvaten in het midden. Snijd de champignons in plakjes. Verhit de boter en olie in een koekenpan en bak de niertjes op een niet te hoog vuur helemaal gaar. Draai ze tijdens het bakken om. Giet de crème fraîche en whisky in de pan en breng aan de kook. Voeg de champignonplakjes en mosterd toe en verwarm niertjes, champignons en saus 1-2 minuten.

Anne Scheepmaker

Morgen: Kashmir eend

    • Anne Scheepmaker