Open Soestdijk voor een ‘aardiger’ land

Stel de koninklijke paleizen open voor bezichtiging door het publiek, bijvoorbeeld in de zomermaanden. Dit voorstel deed Jan Schinkelshoek, Tweede Kamerlid voor het CDA, in het tv-programma Buitenhof. „Een ideetje om het land een stukje aardiger te maken”, zegt hij.

Hoe komt u op deze prikkelende gedachte?

„Met dit idee loop ik al jaren rond. Bij een bezoek aan Washington heb ik in 1998 het Witte Huis bezichtigd. Toen dacht ik al: waarom doen we dit in Nederland niet? In die gedachte werd ik gesterkt, toen ik in Londen zag dat Buckingham Palace ook te bezichtigen is. Een heleboel Nederlanders zou je met mijn plan een plezier kunnen doen. Kijk eens naar de lange rijen bij paleis Soestdijk.”

Toen Juliana nog leefde, schermde ze haar privacy juist af. Als het volk te veel van haar privéleven zag, gaf dat maar ‘een vals beeld’, zei ze.

„Het is niet mijn voorstel alle paleizen van de koninklijke familie klakkeloos open te stellen. Het publiek hoeft niet rond te kijken in de slaapkamer van de koningin. Ik denk bijvoorbeeld aan paleis Noordeinde, het werkpaleis van Beatrix, en aan de koninklijke stallen. Daarmee kun je het publiek al een scherper beeld geven van de nationale betekenis van de monarchie. En ook het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, zou een deel van het jaar open kunnen worden gesteld.”

En wat als de koningin niet zo geporteerd is voor uw ideetje?

„Waarom bij voorbaat in een kramp schieten? Uiteraard moeten de veiligheid en de privacy van de koninklijke familie worden gegarandeerd. Het gaat wel om staatseigendommen. Binnenkort wil ik in de Kamer met de premier praten over de uitvoerbaarheid van mijn plan.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens