Olie Exxon Valdez blijkt hardnekkig

Rotterdam, 6 febr. Zestien jaar na de ramp met de olietanker Exxon Valdez ligt er nog steeds olie onder het oppervlak van de stranden langs de Golf van Alaska. Dat berichten Amerikaanse milieudeskundigen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology. Jeffrey Short en zijn collega`s van de National Oceanic and Atmospheric Administration analyseerden olie onder het zand op tien door het toeval geselecteerde plaatsen in het getroffen gebied. Ze ontdekten dat de olie die in 1989 op het strand terecht kwam een persistente dikke `mousse` heeft gevormd die nauwelijks wordt afgebroken. Eerder onderzoek had al aangetoond dat giftige componenten uit de olie niet verdwijnen als ze terechtkomen in zuurstofarm sediment, maar volgens de auteurs speelt een gebrek aan zuurstof bij deze hardnekkige oliemousses geen rol. Volgens Short kan gif dat er in lage concentratie uit vrijkomt gevaar opleveren voor zeeotters en -vogels.