Nieuwe aanklacht tegen gevangen Russische olietycoon

Moskou. De gewezen oliemagnaat Michail Chodorkovski wordt aangeklaagd wegens witwasserij. Dat hebben openbare aanklagers in Moskou gisteren bekendgemaakt. De voormalig topman van oliemaatschappij Yukos werd in 2005 tot negen jaar strafkamp in Siberië veroordeeld wegens fraude en belastingontduiking. Volgens critici van het Kremlin was die straf politiek gemotiveerd.

Op basis van de Russische wet kan Chodorkovski vervroegde vrijlating aanvragen in oktober dit jaar, als de helft van zijn straf erop zit. In dat geval zou hij zich kunnen mengen in de Russische presidentsverkiezingen van 2008. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteren dat de nieuwe aanklacht ”serieuze vragen oproept over de regelen der wet in Rusland”.Op het witwassen van geld staat in Rusland maximaal tien jaar cel.