Nabestaanden minder leed bij gezamenlijk besluit intensive care

Rotterdam. Rouwende familieleden van mensen die op de intensive care overleden, hebben minder last van angst, depressie en posttraumatische stress als artsen hen betrekken bij het besluit tot euthanasie. Op intensivecareafdelingen valt regelmatig de beslissing om levensondersteunende apparatuur uit te zetten. Voor de familie is die beslissing doorgaans een harde klap. Zij denken vaak dat het verblijf op een IC-afdeling tot verbetering zal leiden. De plotselinge omslag in behandeling horen ze vaak in een bijeenkomst waar artsen hun beslissing meedelen. Waarna de standaardvraag volgt: zijn er nog vragen? Die traditionele aanpak is in een Frans onderzoek vergeleken met een aanpak waarbij familieleden hun emoties kunnen uiten. In het daarvoor ontwikkelde VALUE-protocol staan de vragen om zo`n gesprek op gang te brengen. Aan het eind krijgt de familie een schriftelijke uitleg mee over rouw en rouwverwerking. Bij het Franse onderzoek bepaalde het lot of een familie een `standaardoverleg` kreeg, of dat de bijeenkomst volgens het VALUE-protocol verliep. De familieleden die het VALUE-protocol volgden, hadden negentig dagen later aanzienlijk minder last van posttraumatische stresssymptomen, van angstaanvallen en van depressieve gevoelens, vergeleken met de nabestaanden die de standaardaanpak kregen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.