Moskou veilig

Het kost slechts 1.100 roebel, zo’n  kleurentherapiebril. Een zonnebril met gekleurde knipperlichtjes aan de binnenkant, een privé-discotheek als het ware. Elke dag vijf minuten knipperen en over twee weken kunnen al mijn brillen en contactlenzen gegarandeerd bij het oud vuil.  Nog eens 2.500 roebel erbij en ik heb de Elitor, een zwart knuppeltje met blauwe en rode lichtjes dat de spijsvertering, de bloedsomloop, het hart, de hersenen en zelfs

beurs.jpgHet kost slechts 1.100 roebel, zo’n  kleurentherapiebril. Een zonnebril met gekleurde knipperlichtjes aan de binnenkant, een privé-discotheek als het ware. Elke dag vijf minuten knipperen en over twee weken kunnen al mijn brillen en contactlenzen gegarandeerd bij het oud vuil. 

Nog eens 2.500 roebel erbij en ik heb de Elitor, een zwart knuppeltje met blauwe en rode lichtjes dat de spijsvertering, de bloedsomloop, het hart, de hersenen en zelfs de geslachtsorganen stimuleert - waar je hem maar tegenaan drukt. Dat probeerden twee gezellige kwakzalvers me vandaag althans wijs te maken in congreshal Crocus City. 

beurs1.jpgbeurs4.jpgEr was nog veel meer. Zoals een apparaat dat zelfmoordgordels op vier meter afstand in een menigte opmerkt. Messen, zwaarden en dolken.  Russische oefenrobots voor artsen in opleiding. Massage-apparaten van geurig  hout. 

Robots die een fles balsam kunnen oppakken zonder hem te breken. beurs7.jpgbeurs3.jpgEen camera die dwars door metaal kijkt. Een Russische SUV - de Patriot - met grondradar en infrarood. Honing en luxe cognac. Een amfibische tank voor de jacht in moerasgebieden. Een Lada Niva met bepantsering tegen kalasjnikov-kogels. Computer die je onder het ijs, op de zeebodem, tijdens een zandstorm of in een terrarium met kikkers kan gebruiken.

Waar ging deze beurs dan over? Veiligheid. Daaronder kan je dus heel erg veel verstaan, zie ook dit filmpje - van nucleaire rampen tot massage. Ik vond er niet wat ik zocht en verlummelde eigenlijk een middag. Maar verveeld heb ik me niet.

    • Coen van Zwol