‘Mijn moeder regelt het fiscale gedoe’

Hans van de Meulengraaf Foto Dirk-Jan Visser Hans van de Meulengraaf (26) is illustrator/animator Ckoe. Hij werkt vanuit zijn studio aan huis in Rotterdam.Salaris: 2.300 euro bruto per maandHuur: 570 euro, plus 150 euro voor gas, water en lichtBoodschappen: 200 euroVerzekeringen: 80 euro (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 30-01-2007) Hans van de Meulengraaf, illustrator, striptekenaar Visser, Dirk-Jan

Hans van de Meulengraaf (26) is illustrator/animator Ckoe. Hij werkt vanuit zijn studio aan huis in Rotterdam.Salaris: 2.300 euro bruto per maandHuur: 570 euro, plus 150 euro voor gas, water en lichtBoodschappen: 200 euroVerzekeringen: 80 euro

Hoe verdien jij je geld?

„Ik ben nu drie jaar als zelfstandig illustrator/animator bezig. Het eerste jaar kreeg ik nog geld uit het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Sinds twee jaar sta ik helemaal op eigen benen. Onder de naam Ckoe teken ik strips voor onder andere Okki en Jippo, twee jeugdbladen. En ik maak animaties voor bijvoorbeeld omroep Llink. Daarnaast maak ik veel vrij werk. De verdeling tussen de twee is ongeveer fiftyfifty als het gaat om het aantal uren dat ik eraan besteed. Met de opdrachten verdien ik meer, zo’n tweederde van mijn inkomen. Mijn vrije werk verkoop ik ook regelmatig, via mijn website. Die inkomsten zijn onzeker. Soms komt de bodem van de put wel in zicht, maar ik maak me meestal geen zorgen. Mijn vriendin werkt als verpleegkundige. De zekerheid van dat salaris hebben we altijd.”

Ben je goed op de hoogte van alle belastingregels voor kunstenaars en zelfstandigen?

„Ik ben goed in mijn werk. Dat vind ik het leukst om te doen, dus daar houd ik me mee bezig. Voor al dat fiscale gedoe heb ik gelukkig iemand: mijn moeder weet daar alles van. Zo schijnt het voordelig te zijn dat ik een studio aan huis heb. Daarvoor heb ik niet bewust gekozen, het was toeval dat we een geschikte ruimte hebben in huis. Ik weet ook dat ik investeringen als een nieuwe computer het beste voor het einde van het jaar kan doen om de winst te drukken. Als er een smak geld binnenkomt, zet ik iets apart voor de belasting, maar ik doe dat niet heel consequent. Eigenlijk zou je per factuur eenderde op een spaarrekening moeten zetten.”

Ben je zakelijk genoeg tegen je opdrachtgevers?

„Ja, ik ben wel zakelijk. Maar het is lastig om in te schatten hoeveel je kunt vragen. Er zijn richtlijnen voor, maar het blijft nattevingerwerk. Dat hebben veel kunstenaars. Het gebeurt regelmatig dat ik een bedrag noem en de opdrachtgever meteen ja zegt. Misschien had ik dan meer kunnen vragen.”

Spaar je al voor je pensioen?

„Ik ben nu ongeveer op het punt dat ik genoeg verdien om daar eens op te gaan letten. Het beste is om dat te doen door een huis te kopen. Dat is dan eigenlijk je pensioen. Maar tot nu toe ben ik er nog niet aan toegekomen om daar al echt voor te sparen.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk