Media in M-Oosten zwaar ingeperkt

In het hele Midden-Oosten worden journalisten die niet conform de wensen van hun regeringen berichten, bedreigd door de staat, vervolgd en gevangen gezet. Dat meldt een onafhankelijke, internationale persorganisatie, het Comité ter bescherming van Journalisten (CPJ), in een gisteren in de Egyptische hoofdstad Kairo uitgekomen rapport, Aanvallen op de Pers in 2006.

Volgens het CPJ grepen de lokale media hun kans toen de Amerikaanse president George Bush na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington democratisering in het Midden-Oosten een speerpunt van zijn beleid maakte. In verscheidene Arabische landen stelden journalisten openlijk misstanden aan de kaak; in Irak bloeide de pers op na de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein.

De Amerikaanse democratiseringscampagne duurde echter niet lang en bereikte weinig, en de Midden-Oosterse autoriteiten sloegen terug, aldus het CPJ. Irak, door president Bush voorgesteld als democratisch model voor het Midden-Oosten, vormt daarbij het dieptepunt. Niet alleen zijn 32 van de 34 journalisten die in 2006 in het Midden-Oosten zijn gedood, in Irak om het leven gekomen. Ook zijn de media in Irak weer onder politiek vuur gekomen van de autoriteiten. Een groeiende lijst Iraakse journalisten kreeg te maken met pesterijen, censuur en vervolging onder wetten die zijn overgenomen van Saddam Hussein. Arabische satellietzenders werden geconfronteerd met verboden, zoals de sluiting van het bureau in Bagdad van het in Dubai gevestigde Al-Arabiya op beschuldiging van het aanzetten tot ‘sektarisch geweld en oorlog in Irak’.

In Egypte zijn journalisten gevangen gezet wegens kritische berichtgeving ondanks herhaalde beloften van politieke hervormingen van de zijde van president Hosni Mubarak. „Egyptische journalisten bleven zich uitspreken”, aldus het CPJ, „maar kregen te maken met arrestaties, processen en door de staat geïnspireerde aanvallen”. Op het publiceren van ‘valse’ informatie en belediging van staatsinstellingen staat vijf jaar gevangenisstraf. De uitgevers-in-spe van een nieuwe, onafhankelijke krant in Egypte protesteerden zondag tegen de weigering van de regering hun dagblad een vergunning te geven. De persvrijheid in landen als Libië, Tunesië, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten is „of non-existent of zwaar ingeperkt”. Het rapport wijst daarnaast op de erosie van de persvrijheid in Marokko, dat nog maar kort geleden een sterke onafhankelijke pers had. (AP)

Attacks on the Press in 2006:www.cpj.org