Langereis gebruikte verkeerde formulier

Advocaat Charles Langereis heeft vorig jaar een fout gemaakt bij het melden van aandelentransacties aan toezichthouder AFM. Bij de aangifte van verscheidene verkopen van aandelen in Binck Bank, waar hij commissaris was, heeft hij steeds een verkeerd formulier gebruikt. Dat erkent hij desgevraagd.

Langereis trad eind januari af als commissaris bij Binck nadat zijn betrokkenheid was gebleken bij het uitlekken van kwartaalcijfers in april vorig jaar.

Bij het onderzoek naar deze gang van zaken ontdekte AFM dat Langereis de verkoop van ruim 257.000 aandelen Binck niet zou hebben gemeld. Langereis had die transacties in februari en augustus vorig jaar wel degelijk „tijdig en volledig” gemeld, stelt hij. Hij heeft vorige week op verzoek afschriften van de transacties opnieuw naar de toezichthouder gestuurd. Daar bleek dat Langereis niet gebruik had gemaakt van het daarvoor bedoelde formulier. „Materieel gezien kon er bij AFM geen onbegrip over mijn aandelenbezit zijn geweest”, zegt hij. Langereis is vorig jaar één keer over deze foute meldingen bericht. Hij zegt zich niet te kunnen herinneren of hij daar op heeft gereageerd.

Bij de hertelling van zijn aandelen bleek dat hij in 2003 een verkoop van 50 aandelen Binck à 1,25 euro per stuk niet had gemeld. „Door een administratie vergissing”. AFM wil niet zeggen of dit nader onderzocht wordt.

    • Philip de Witt Wijnen