Koude lucht

Voorlopig blijven we in de koude lucht zitten. Donderdag doet zachtere lucht boven Frankrijk een poging om tot in onze omgeving door te dringen. Dat gaat gepaard met neerslag, mogelijk in de vorm van sneeuw. De tegenstelling tussen koud en warm heeft te maken met enerzijds een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië en anderzijds een flink aantal depressies boven de oceaan.

Deze laatste slechtweergebieden zijn juist van plan via onze omgeving tot over Scandinavië te koersen. Waarschijnlijk gaan de depressies, met daarachter de instroom van zachte lucht, de slag winnen en verdwijnt de koude lucht uit ons land.

Vanavond en vannacht is daar nog geen sprake van. In het zuiden en zuidoosten valt eerst nog wat (natte) sneeuw of regen, maar deze trekt naar Duitsland weg. In het noorden valt een winterse bui. Verder zijn er steeds bredere opklaringen en wordt het flink koud met lichte tot lokaal matige vorst. Vooral in het midden en zuiden ontstaat ook mist. De mist lost morgenochtend op. De zon gaat af en toe schijnen en op een enkel verspreid winters buitje na, blijft het droog. Bij weinig wind en maximaal een graad of 5 is het een hele aardige winterdag.

Morgenavond valt de wind verder weg en koelt het wederom flink af met in de nacht van woensdag op donderdag uiteindelijk opnieuw lichte tot matige vorst.

Donderdag ziet er heel anders uit dan woensdag. De zachte lucht probeert terrein te winnen. Het resultaat: bewolking, (natte) sneeuw en regen. Of en waar de sneeuw in droge vorm valt, is nog onzeker.