Kopstuk Poolse regering vertrekt na machtsstrijd

Radek Sikorski is gisteren afgetreden als Poolse minister van Defensie. Daarmee verliest de regering van Jaroslaw Kaczynski zijn belangrijkste spreekbuis in het buitenland en dreigt internationaal een verder isolement van Polen.

Sikorski, die jarenlang als correspondent werkte voor Amerikaanse en Britse media, liet gisteren op een persconferentie in het midden waarom hij precies aftreedt. Maar hij lag al maanden overhoop met de wispelturige Antoni Macierewicz, het hoofd van de militaire inlichtingendienst. Sikorski beaamde dat hij formeel om het ontslag van de inlichtingenbaas heeft gevraagd, maar premier Kaczynski koos voor Macierewicz. De twee zijn oude vrienden.

Problemen waren er vooral rondom de missie in Afghanistan, die door Polen wordt uitgebreid van honderd naar duizend soldaten. „Om soldaten naar een conflictgebied te sturen, moet een verantwoordelijke minister van Defensie over de macht en de juiste institutionele en personele instrumenten kunnen beschikken”, zei Sikorski. „Ik heb daar recentelijk problemen mee gehad.”

De belangrijkste taak van Antoni Macierewicz is het zuiveren van de militaire geheime dienst, de WSI, waar oud-communisten na 1989 de dienst bleven uitmaken. Zijn rapport over deze schoonmaak wordt binnenkort verwacht, maar al maandenlang wordt gelekt over de inhoud. Daardoor zijn twijfels gerezen over de betrouwbaarheid van WSI. Analisten vrezen dat een ingrijpende reorganisatie missies als die in Irak en Afghanistan in gevaar kan brengen.

Sikorski wordt opgevolgd door Aleksander Szczyglo, de woordvoerder van president Lech Kaczynski, die al vijftien jaar nauw met de president en zijn tweelingbroer, de premier, samenwerkt.

Het vertrek van Sikorski komt op een onhandig moment. Polen voert sinds kort gesprekken met de Verenigde Staten over de plaatsing van een Amerikaans raketschild op Poolse bodem. Sikorski werd gezien als onmisbaar voor de onderhandelingen, gezien zijn vertrouwdheid met de Angelsaksische wereld. De in Oxford opgeleide Sikorski was in de VS onder meer verbonden aan het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank. En hij is getrouwd met Anne Applebaum, columniste van de Washington Post en auteur van de met een Pulitzerprijs bekroonde bestseller Gulag: A History.

Zijn vertrek maakt ook opnieuw duidelijk hoe instabiel de regering van premier Kaczynski is. Sinds het aantreden van de moreelconservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in oktober 2005 hebben de Polen twee premiers, vijf ministers van Financiën, twee ministers van de Schatkist en twee ministers van Buitenlandse Zaken voorbij zien komen.