Kinderen lossen problemen op door te chatten

Chatten helpt beter dan een telefoongesprek. Kinderen vertellen de Kindertelefoon liever via internet wat ze dwars zit, en de problemen verdwijnen sneller. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Kindertelefoon, onderdeel van Bureau Jeugdzorg, vandaag presenteerde.

Jongeren vinden chatten – schriftelijk communiceren via een website – makkelijker, omdat ze hun probleem niet hoeven te vertellen. Ook hebben ze meer tijd om na te denken wat ze willen zeggen. Bovendien kunnen ze in hun eigen kamer chatten, waar niemand kan meeluisteren en waar ze ongestoord kunnen huilen.

In 2003 is de Kindertelefoon begonnen met chatten, omdat kinderen steeds vaker e-mails stuurden met vragen en problemen. Het aantal chatgesprekken bij de Kindertelefoon is enorm gestegen. In 2005 voerde de Kindertelefoon nog 4.000 chatgesprekken. Een jaar later waren dat er 13.000. „We merken dat chatten enorm populair is bij kinderen, maar we vroegen ons af of je met een chatgesprek dezelfde diepgang kan bereiken als met een telefoongesprek”, zegt Rafael Crimpen van de Kindertelefoon.

Kinderen blijken na een chatsessie minder zwaar te tillen aan hun problemen dan na een telefoongesprek. Via de chat wordt sneller gesproken over ernstige emotionele problemen. Zo praten kinderen over hun depressie, dat ze met zichzelf in de knoop zitten, of dat ze problemen hebben met hun ouders.

Het gemis van verbaal contact bij chatten blijkt niet altijd een nadeel. „Je komt sneller tot de kern en kinderen hebben minder last van schaamte”, aldus Crimpen. De vrijwilligers van de Kindertelefoon hebben een speciale opleiding gehad om te chatten met kinderen. Aan de hand van een stappenplan analyseren ze het probleem en zorgen ze dat kinderen hulp zoeken in hun naaste omgeving. Het taalgebruik passen de vrijwilligers aan. Crimpen: „Als een kind veel symbooltjes gebruikt, dan doen wij dat ook. Maar vaak is het niet nodig. Kinderen schrijven heel netjes.”

Ruim 900 kinderen deden mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van kinderen die chatten is 13,8 jaar. Kinderen die bellen zijn gemiddeld 12 jaar. Momenteel kunnen kinderen tien uur per week chatten met de Kindertelefoon. Dat mag maximaal een half uur en er wordt één probleem behandeld.