‘Indonesië executeerde journalisten in Balibo’

Kapitein Yunus Yosfiah leidde Indonesische commando’s in Oost-Timor. Hij werd vele malen gedecoreerd. In 1998, vlak na de val van Soeharto, benoemde overgangspresident Habibie hem tot minister van Informatie. En nu, meer dan dertig jaar naar dato, wordt de 62-jarige Yosfiah opnieuw geconfronteerd met zijn Oost-Timorese verleden. Als commandant zou hij op 16 oktober 1975 leiding hebben gegeven aan de executie van vijf buitenlandse journalisten – twee Britten, twee Australiërs en een Nieuw Zeelander – in het stadje Balibo.

Officieel heet het dat het vijftal werd gedood in een hevig vuurgevecht tussen binnenvallende Indonesische troepen en Oost-Timorese onafhankelijkheidsstrijders. In werkelijkheid schoot Yosfiah als eerste gericht op de weerloze journalisten en volgden zijn manschappen zijn voorbeeld.

De beschuldiging werd gisteren geuit door een anonieme getuige voor een onderzoeksrechter in het Australische Sydney. De man, een Oost-Timorees die Indonesische soldaten trainde en die zegt in Balibo aanwezig te zijn geweest, erkende dat hij niet met eigen ogen heeft gezien dat Yosfiah een van de journalisten doodschoot. Maar wel zei hij dat Yosfiah als commandant als eerste het vuur opende en dat daarna vier journalisten met de armen in de lucht tevergeefs om genade smeekten.

Vanuit Jakarta liet Yosfiah weten dat de beschuldigingen „leugens” zijn, net als eerder gedane. „Ik ben bang dat de (betreffende) persoon een nieuw bestaan wil opbouwen in Australië door een sensationeel verhaal op te dissen.”

Indonesië houdt vol dat geen sprake was van opzet om te doden. De Australische regering heeft zich om diplomatieke reden neergelegd bij die versie. Maar familieleden van de omgekomen journalisten willen de waarheid boven tafel. Het gerechtelijk onderzoek in Sydney vindt plaats op aandringen van een zuster van een van de Australische journalisten.