Huntelaar: ‘Vormcrisis wordt mij aangepraat’

Klaas Jan Huntelaar trainde gisteren een uurtje met de selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijd van morgen tegen Rusland. De topscorer van vorig seizoen met 33 treffers in de competitie, kwam zondag met Ajax geen seconde in actie tegen Feyenoord en moest lijdzaam toezien hoe zijn vervanger Ryan Babel een aandeel had in twee doelpunten.

In de selectie van het Nederlands elftal verscheen er weer een lach op het gezicht van Huntelaar. „Iedere sportman krijgt wel eens te maken met dit soort teleurstellingen”, relativeerde hij. „Maar het komt dankzij mijn instelling absoluut weer goed. Ik zal op de trainingen laten zien dat ik goed kan voetballen. Ik ben nu reserve geweest. Maar het is niet de bedoeling dat dit vaker gebeurt.”

Ten Cate zocht reeds tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika naar een alternatieve aanval zonder Huntelaar. Tegen satellietclub Ajax Cape Town opereerde zijn team immers met Ryan Babel en Leonardo als spitsen. Ten Cate gaf Huntelaar zondag als verklaring dat hij Babel prefereerde in verband met de „statische verdediging van Feyenoord”. Op de persconferentie gaf Ten Cate een andere uitleg aan zijn opmerkelijke ingreep. Huntelaar was wat minder in vorm. De spits is het daar niet helemaal mee eens. „Het gaat momenteel misschien iets minder, maar die vormcrisis wordt mij aangepraat”, meent hij. „Niet alleen door de media.” Huntelaar wil niet ingaan op het feit dat hij dit seizoen door Ten Cate wordt gedwongen meer te bewegen en beter mee te voetballen. „Ik praat niet over inhoudelijke zaken. Maar een spits moet doelpunten maken. Daar ben je voor.”

Marco van Basten blijft desondanks gecharmeerd van Huntelaar. De bondscoach kreeg gisteren te maken met twee afvallers. De Ajacieden Urby Emanuelson (knie) en John Heitinga (bovenbeen) haakten af met blessures die zij opliepen in het duel met Feyenoord. Van Basten riep geen vervangers op, zodat Oranje uit nog slechts achttien spelers bestaat.

    • Erik Oudshoorn