Het regeerakkoord is bijna af

Het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie besteedt de komende vier jaar zeven miljard euro extra aan onder meer gezondheidszorg, onderwijs, milieu en achterstandswijken. Het kabinet gaat voor drie miljard euro aan lastenverlichtingen doorvoeren, maar de belasting op vliegtickets, alcohol en tabak gaat omhoog.

Dat staat in het concept-regeerakkoord dat de onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) gisteren aan hun fracties hebben voorgelegd. De fracties zullen waarschijnlijk in hoofdlijnen instemmen met het akkoord. De helft van het akkoord lekte gisteravond uit via BNR Nieuwsradio.

De partijen hebben afgesproken dat scholieren drie maanden een maatschappelijke stage moeten volgen, een wens van het CDA. Er komt verder, zoals de ChristenUnie wilde, meer aandacht voor immateriële zaken. Zo wordt de zorg voor kinderen van gescheiden ouders uitgebreid, komt er een ‘samenhangend pakket’ om abortus te ontmoedigen en ook een onderzoek naar de oorzaken van abortus.

Het kabinet heeft zes prioriteiten gekozen, waar het grootste deel van het extra geld naartoe zal gaan. Er komt extra geld voor defensie en internationale samenwerking, milieu, veiligheid, sociale samenhang, de kenniseconomie en de publieke sector (bijvoorbeeld de zorg en de publieke omroep). Het grootste deel van het extra geld is voor onderwijs: een miljard euro. Het openbaar vervoer krijgt er honderd miljoen euro bij.

Lees het (halve) regeerakkoord op www.bnr.nl