Fixie of feiten? Nou en?

Fixie of feiten? Nou en? We moeten Atte Jongstra dankbaar zijn dat hij de dagboeken van Henry Fix, De avonturen van Henry II Fix (De Arbeiderspers, 22,95 euro), keurig in een nieuwe spelling heeft overgetikt of grillig heeft verzonnen, oordeelt H. Brandt Corstius. ‘Henry Fix was een begenadigd denker en schrijver, die alleen door het gemene tegenwerken door de mede-Zwollenaar Rhijnvis Feith (zelf een dichter over wie nooit iemand heeft getwijfeld of hij echt heeft bestaan terwijl zijn verzen toch volslagen idioot zijn) in zijn tijd nooit serieus werd genomen en van wie zijn levenswerk, waarin zijn levenswerk nauwkeurig maar bescheiden wordt verteld, meer dan anderhalve eeuw ongelezen in archiefkisten heeft gelegen. [...] Wie de mooiste passages uit Fix’ Avonturen wil vertonen, die moet het hele boek overschrijven. Voor een recensent is het dus voldoende om te zeggen: Lees dat boek. Werp de hele kwestie of het fixie of feiten betreft ver van u. Bij Multatuli en Hermans kunnen discussies zin hebben over wat waar is en wat niet. Bij Fix niet. Fix is waar, zoals Homerus en Rabelais waar zijn. Sterke verhalen met raadselachtige passages, en juist daarom volslagen waar.’ We moeten Atte Jongstra dankbaar zijn dat hij de dagboeken van Henry Fix, De avonturen van Henry II Fix (De Arbeiderspers, 22,95 euro), keurig in een nieuwe spelling heeft overgetikt of grillig heeft verzonnen

We moeten Atte Jongstra dankbaar zijn dat hij de dagboeken van Henry Fix, De avonturen van Henry II Fix (De Arbeiderspers, 22,95 euro), keurig in een nieuwe spelling heeft overgetikt of grillig heeft verzonnen, oordeelt H. Brandt Corstius.

‘Henry Fix was een begenadigd denker en schrijver, die alleen door het gemene tegenwerken door de mede-Zwollenaar Rhijnvis Feith (zelf een dichter over wie nooit iemand heeft getwijfeld of hij echt heeft bestaan terwijl zijn verzen toch volslagen idioot zijn) in zijn tijd nooit serieus werd genomen en van wie zijn levenswerk, waarin zijn levenswerk nauwkeurig maar bescheiden wordt verteld, meer dan anderhalve eeuw ongelezen in archiefkisten heeft gelegen. [...]

Wie de mooiste passages uit Fix’ Avonturen wil vertonen, die moet het hele boek overschrijven. Voor een recensent is het dus voldoende om te zeggen: Lees dat boek. Werp de hele kwestie of het fixie of feiten betreft ver van u. Bij Multatuli en Hermans kunnen discussies zin hebben over wat waar is en wat niet. Bij Fix niet.

Fix is waar, zoals Homerus en Rabelais waar zijn. Sterke verhalen met raadselachtige passages, en juist daarom volslagen waar.’