Financieel specialist OM weer advocaat

Officier van justitie Hendrik-Jan Biemond (37) verlaat het Openbaar Ministerie (OM). De in fraude gespecialiseerde aanklager wordt partner bij Allen & Overy, het advocatenkantoor waar hij al eerder werkzaam was.

Zijn vertrek geldt als een gevoelig verlies voor justitie. Biemond is een van de belangrijkste specialisten van het OM op het gebied van financiële fraude en integriteit. Hij was onder meer officier in de strafzaak tegen de voormalige Ahold-top.

Biemond baarde in 2002 opzien toen hij de overstap maakte van de advocatuur naar het OM. Pas twee jaar later vertelde hij in een interview in NRC Handelsblad over zijn toenmalige carrièrestap: „Ik vind het gewoon belangrijk om mijn vak ook eens een periode vanuit het publiek belang te dienen.”

Biemond riep in datzelfde vraaggesprek advocaten, accountants en bankiers op om dezelfde stap te maken: „Serve your country for a while, in Amerika is dat heel normaal.”

Biemond wil nu niet ingaan op de vraag of zijn vertrek iets te maken heeft met teleurstellingen over het beleid bij het OM. Hij zegt „een zeer boeiende en leerzame periode” als officier te hebben beleefd, maar de advocatuur te missen. Bij Allen & Overy zal hij de praktijkgroep Litigation gaan versterken.

Lees het interview met Biemond uit december 2004 op www.nrc.nl/economie