Feyenoord: 4 mln euro voor Van den Herik

Voetbalclub Feyenoord betaalt bijna vier miljoen euro aan voormalig voorzitter Jorien van den Herik als afbetaling van een oude lening voor de voetbalschool in Ghana.

Dat hebben de nieuwe leiding en de directie van de club gisteren bekedgemaakt. Feyenoord mag de betaling spreiden over een periode van vijf jaar.

Van den Herik leende via de vennootschap JoAn Investments de club indertijd 1,8 miljoen euro voor de oprichting van een voetbalacademie in Ghana, met een ‘fictieve’ rente van 12 procent. Tot nu was die rente of het geleende bedrag nog nooit terugbetaald. Die rente moet nu toch betaald worden, spraken Van den Herik en het nieuwe bestuur vorige week al af, waardoor het terug te betalen bedrag is opgelopen tot 3,5 miljoen euro.

Bij zijn aantreden zei Gerard Kerkum, de nieuwe voorzitter van de club, niet te weten of Feyenoord nog schulden had aan Van den Herik. Hij wilde een eventuele schuld snel aflossen. De ex-voorzitter zelf hield altijd staande dat Feyenoord nog niets had terugbetaald van de lening voor de academie in Ghana en dat de afgesproken rente fictief was. Nu betaalt de club toch het volledige bedrag terug, inclusief de afgesproken rente.

De financiële situatie van Feyenoord is niet goed. De club boekte vorig seizoen wel een nettowinst van 2,3 miljoen euro, maar zag de totale schuldenlast op korte en lange termijn stijgen van 21,6 miljoen euro tot 37,3 miljoen euro. Het is onduidelijk of de schuld aan Van den Herik daarin is opgenomen.

De club betaalt ook een deel van de proceskosten van Van den Herik in de FIOD-affaire. De voorzitter werd verdacht van fraude bij transfers maar werd eind vorig jaar door de Hoge Raad vrijgesproken. Met proceskosten erbij komt het totaal verschuldigde bedrag aan Van den Herik op bijna vier miljoen euro.