Een mooiere wereld door de kracht van internet

De structuur van internet

Kijk eens naar onderstaand beeld. Ik dacht even dat het een grafische weergave van neuronen in de hersenen was, maar het geeft een impressie van de structuur van internet. Zo vergezocht is een parallel tussen onze hersens en internet trouwens niet. De Amerikaanse defensie werkte vanaf 1957 aan een netwerk dat een atoomaanval zou kunnen weerstaan. In plaats van kwetsbare centrales bouwen, ging men pakketjes info via meerdere verbindingen versturen. Als een verbinding uitviel, koos de informatie vanzelf een andere route. De kracht van internet – waar dit project uiteindelijk op uitliep – zit in het enorme aantal verbindingen. Zo werken ook onze hersenen. Eén neuron maakt verbinding met tienduizenden andere cellen. Hoe cruciaal al die connecties zijn, blijkt wel uit een aandoening als Alzheimer, waarbij veel verbindingen verloren gaan. Internet kun je ook heel goed gebruiken als een verlengstuk van je hersenen. Hoe ging die tekst van dat nummer ook weer? Ff googlen.

Omvang tart de voorstelling

Natuurlijk had de mensheid door boeken al eeuwenlang de beschikking over veel informatie, maar de omvang en efficiëntie van de bruikbaarheid neemt razendsnel toe. De grootste en meest gezaghebbende papieren encyclopedie is de Brittanica; 32 dikke delen waarin 65.000 onderwerpen behandeld worden. De Engelstalige Wikipedia telt inmiddels 1,6 miljoen lemma’s en groeit elke maand met de omvang van een complete Brittanica. Gratis! (En de informatie is vrijwel net zo betrouwbaar, volgens Science.)

De wereld over de vloer

Een vriendin werkt in een weeshuis in China, een vriend is in Ethiopië, mijn zus trekt door Zuid-Amerika en andere bekenden mailen vanaf Gran Canaria, Turkije en Java. Hierdoor krijg ik een veelkleuriger en breder wereldbeeld dan voorheen via de media, die vooral uitrukken als ergens stront aan de knikker is. Je kunt nu zomaar een lokale krant lezen uit Nieuw-Zeeland of de gemeenteraadsnotulen van Kaapstad. De wereld is transparanter dan ooit!

Stormachtige groei in Afrika

In Nederland heeft 66 procent van de bevolking al een internetverbinding, in de hele wereld 17 procent. Maar de sneeuwbal is nog lang niet uitgerold: dagelijks komen er duizenden gebruikers en duizenden pagina’s bij. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek komen sneller en effectiever beschikbaar. Talloze openbare overheidsdocumenten zorgen voor een beter functionerende democratie. Onderzoek toonde aan dat de beschikbaarheid en pluriformiteit van informatie bijdragen aan levensgeluk. In Afrika maken internetcafés een stormachtige ontwikkeling door. Stamleden die door angsten, vooroordelen en bijgeloof makkelijk konden worden verleid tot burgeroorlog, zullen binnen afzienbare tijd uitgroeien tot zelfbewuste, goed geïnformeerde wereldburgers. De honger naar informatie is nergens zó groot. In Zimbabwe heeft al bijna 10 procent van de bevolking internet: het gebruik groeide er met maar liefst 1.900 procent sinds 2000! En u kunt tegenwoordig zelf helpen in een land als Zimbabwe, vanuit huis: zie www.nabuur.com. Dankzij internet!

Kor Goutbeek

Vlieg tussen de neuronen: http://tinyurl.com/2sysky

    • Kor Goutbeek