De onkruidbrander

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Bart-Jan Lagerwaard bedacht een oplossing voor woekerend onkruid.

de uitvinding: De onkruidbrander uitgevonden door Bart-Jan Lagerwaard

Milieuvriendelijk en goedkoop, dat is de zogeheten Weedburner. Het „echte consumentenapparaat” van uitvinder Bart-Jan Lagerwaard – een hete luchtpistool aan een steel – lag ook bijna in de winkel, maar op het laatst ketste een deal af.

Lagerwaard, nu bijna zestig, is al met gereedschap in de weer sinds hij tweeënhalf jaar oud was. Naast zijn vaste werk als communicatieadviseur, bedenkt hij graag producten. „Het maken van een prototype is nog te doen, maar ik heb meer moeite met het aan de man brengen van de uitvinding. Daarvoor moet je op deuren kloppen en achter mensen aan zitten.”

Bij de bestaande onkruidbestrijders signaleerde Lagerwaard wat praktische nadelen. Wie geen chemische bestrijdingsmiddelen wil gebruiken, moet het met speciale gasbranders doen. Deze zijn wel milieuvriendelijk, maar volgens Lagerwaard relatief duur. Daarbij is er altijd het risico van beschadiging, omdat de hitte van de vlam moeilijk te richten is. Ook wordt het onkruid niet gedood, maar alleen verwijderd.

De Weedburner laat wél het hele onkruid afsterven. Lagerwaard: „Bovendien werkt de Weedburner niet met gas, want dat schrikt veel mensen af. Het apparaat kan gewoon in het stopcontact. Het is dan ook bedoeld voor gebruik direct om het huis en niet om de hele straat van onkruid te ontdoen, want dan kom je bij de professionele apparaten terecht.” De Weedburner is ook geschikt voor het sneeuw- of ijsvrij maken van stoepen en paden, het drogen van oppervlakken en het leggen van bitumineuze ofwel harsachtige dakbedekking.

Het Zwolse bedrijf Ferm testte het apparaat en toonde serieuze interesse. Toch kwam het niet tot een akkoord met Lagerwaard. „Ze boden een aanmoedigingspremie van duizend euro en een laag percentage van de winst gedurende alleen het eerste jaar.” Hoewel Lagerwaard niet van zijn uitvindingen hoeft te leven, weigerde hij op het voorstel in te gaan.

Dus is het prototype de enige bestaande Weedburner. En zelfs die heeft het niet erg druk. Lagerwaard: „Mijn vrouw doet de tuin en die gebruikt hem niet.”

    • Eelco Hiltermann