Daling huisprijs na ‘Van Gogh’

De huizenprijzen in twaalf Amsterdamse wijken met veel inwoners van Marokkaanse en Turkse komaf, zijn na de moord op cineast en columnist Theo van Gogh gemiddeld met drie procent gedaald in vergelijking met de rest van Amsterdam. Ook is de segregatie iets toegenomen; autochtonen vertrokken, allochtonen kwamen, zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De onderzoekers keken naar huizenprijzen in de Transvaalbuurt, Indische Buurt West, Indische Buurt Oost, Landlust, Erasmuspark, De Kolenkit, Van Galenbuurt, Slotermeer-Noordoost, Slotermeer-Zuidwest, Geuzenveld, Osdorp-Midden en Overtoomse Veld. De huizenprijzen van deze wijken liepen in de tien maanden voor de moord juist langzaam in op die van de rest van Amsterdam; de moord keerde de trend. Volgens econoom Pieter Gautier was Van Goghs dood in november 2004 „een onverwachte schok, waardoor we de effecten konden meten.” (NRC)