Cricketers missen finale World League

Het toernooi was bedoeld als warming-up voor het wereldkampioenschap. Maar ondanks een zege in de laatste wedstrijd slaagden de Nederlandse cricketers er niet in zich te plaatsen voor de finale van de World Cricket League in Kenia.

Nederland eindigde het toernooi tussen de zes landen die bekendstaan als de best of the rest op de derde plaats, achter de finalisten Schotland en Kenia. Van beide landen verloor Nederland. Bermuda, Canada en Ierland werden wel verslagen in Kenia.

Het toernooi om de wereldbeker begint volgende maand in de West-Indies, een verzameling van Caraïbische landen, waaronder Jamaica, Barbados, Guyana en Trinidad en Tobago. Aan dat wereldkampioenschap doen behalve traditionele cricketlanden als Engeland, India, Pakistan en de West-Indies ook de zes B-landen mee.

Nederland is in de West-Indies ingedeeld in een van de zwaarste poules, met Australië, Zuid-Afrika en Schotland, maar het team maakt zich weinig illusies over plaatsing voor de tweede ronde. Alle duels in deze poule worden gespeeld op het eilandje St. Kitts.

Australië, winnaar van de laatste wereldbeker, vier jaar geleden in Zuid-Afrika, is opnieuw de grote favoriet voor de wereldtitel.

Het laatste duel in Kenia betekende een opsteker voor Nederland. Het team van de Australische bondscoach Peter Cantrell scoorde tegen de Ieren 260 runs, vooral dankzij een century van Darron Reekers (104). De geboren Nieuw-Zeelander, die later werd uitgeroepen tot man of the match, had daar slechts 83 ballen voor nodig. Reekers profiteerde van een aantal gemiste vangen van de Ierse fielders. Eric Szwarczynski, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika, bleef met 56 not out.

Ierland leek lange tijd op weg de benodigde runs te maken, maar na 197 voor 2 kwam de klad erin. Dankzij onder meer vier wickets van allrounder Ryan ten Doeschate stortte de Ierse innings in. Uiteindelijk kwamen zij zes runs tekort: 254 voor 8.

Ierland speelt de laatste jaren zonder zijn sterspeler, Ed Joyce. De 28-jarige batsman speelde als professional in Engeland zo goed dat hij werd overgehaald voor Engeland te spelen. Joyce zal vermoedelijk ook tijdens de wereldbeker voor Engeland uitkomen.