Bush: in 2012 tekort op begroting weg

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren zijn budget voor 2008 naar het Congres gestuurd, waarin staat dat het tekort op de begroting over vijf jaar is weggewerkt zonder de belastingen te verhogen. De begroting voorziet verder in een sterke stijging van de uitgaven voor defensie met ruim 624 miljard dollar.

Het Witte Huis wil de doelstelling van een overschot op de begroting halen door de groei van sociale programma’s te beperken. Het terugdringen van het tekort wordt verder gefinancierd door de economische groei, die op drie procent wordt geraamd, en de daarmee gepaard gaande stijging van de belastinginkomsten. „Met blijvende economische groei en begrotingsdiscipline zal de begroting in 2012 in balans zijn”, aldus het document.

Het is de eerste keer dat de regering-Bush aan het begin van het budgettaire jaar een schatting maakt wat de oorlogen in Irak en Afghanistan moeten gaan kosten: 140 miljard in 2008. Tot nu toe kreeg het Congres de kosten voor de oorlog steeds in gedeelten voorgelegd, tot ongenoegen van parlementariërs van beide partijen.

Het extra geld voor defensie is vooral bedoeld om de omvang van het Amerikaanse leger permanent te vergroten. Op deze manier wil Bush de overbelasting door de oorlogen in Irak en Afghanistan voorkomen.

Het was de eerste begroting die Bush presenteerde aan een door de Democraten gecontroleerd Congres. Het financiële plan werd door de Democraten als onrealistische bestempeld. „De begroting van de president staat bol van de schuld en misleiding en is losgezongen van de realiteit”, aldus Kent Conrad, een Democratische senator uit North Dakota. (Reuters, AP)