Bush’ begroting 2008: veel geld voor oorlog

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren zijn begrotingsvoorstel voor 2008 ingediend bij het Congres, waar voor het eerst in zijn presidentschap de Democraten in beide Huizen de dienst uitmaken.

Van de 2,9 biljoen dollar is 700 miljard (2,4 procent) bestemd voor defensie, waarvan de oorlogen Irak en Afghanistan het grootste deel opeisen. Het geld voor die oorlogen wordt deels vrijgemaakt door te korten op binnenlandse uitgaven, onder meer op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De Democraten hebben kritiek op die binnenlandse bezuiniging en kondigden aan scherp te zullen toezien op besteding van het defensiebudget. Eerder hebben ze beloofd de fondsen voor de manschappen in Irak en Afghanistan niet af te knijpen.

Opvallend is dat Bush voor de training en bewapening van het Afghaanse leger en politie meer geld uittrekt dan in eerdere jaren. In 2006 trokken de VS daar 2,2 miljard dollar voor uit; in 2007 en 2008 tezamen wil Bush 8,5 miljard besteden.

De Democratische voorman in de Senaat, Harry Reid, heeft al te kennen gegeven dat er met extra waakzaamheid naar de cijfers gekeken gaat worden. Recente onthullingen over spilzucht, corruptie en incompetentie bij de besteding van hulpgelden in Irak hebben de zaak op scherp gezet. „Amerika heeft al 400 miljard dollar besteed aan deze oorlog en te veel daarvan is uitgegeven aan geld- en tijdverspilling zoals olympische zwembaden en niet gebruikte trainingscentra in de woestijn”, aldus de senator. (AP, ANP)

Begroting Bush: whitehouse.gov/omb/budget/fy2008