Apple en Beatles leggen geschil bij

Computerfabrikant Apple Inc en platenlabel Apple Corps van de Beatles hebben na een langdurige juridische strijd een schikking getroffen over het gebruik van het appelvormige logo bij de verkoop van muziek via internet. De computerfabrikant wordt eigenaar van alle aan de naam Apple gerelateerde handelsmerken, maar staat toe dat sommigen daarvan door Apple Corps worden gebruikt.

„We houden van de Beatles en het was pijnlijk om hierover onenigheid met ze te hebben”, zegt Steve Jobs, die in 1976 de naam Apple voor zijn computerfirma koos als hommage aan de Beatles. Het logo van de groep is een groene Granny Smith. Het logo van Jobs’ bedrijf is het silhouet van een appel met aan de rechterzijde een hap eruit.

Sinds begin jaren tachtig zijn er diverse rechtszaken aangespannen door de Beatles waarbij Apple Inc een aantal malen financiële schikkingen heeft getroffen.

In mei 2006 stelde de Britse Hoge Raad Apple Inc echter in het gelijk nadat de twee nog levende Beatles Paul McCartney en Ringo Starr een rechtszaak tegen Apple Inc hadden aangespannen. Zij meenden dat het gebruik van het logo op de online muziekwinkel iTunes in strijd was met een overeenkomst uit 1991. Destijds was afgesproken dat Apple het logo niet mocht gebruiken voor muziek. Volgens de rechter viel muziekverkoop via internet daar niet onder.

De Beatles hebben zelf hun muziek nooit beschikbaar gesteld voor verkoop op internet. Er gaan geruchten dat hun muziek nu wel op iTunes gaat komen.