Abrupt midden en einde

Abrupt midden en einde Met So sorry (Nieuw Amsterdam, 15,50 euro) bewijst Jan Wijnen schrijver van formaat te zijn, aldus Arjen Fortuin. ‘Wijnen lijkt er veel genoegen in te scheppen om zijn verhalen ineens te stoppen, ruim voordat je als lezer een climax verwacht. Het gevolg van die abrupte eindes is dat je de verhalen van Wijnen onmiddellijk opnieuw leest. En dan ziet hoe prachtig ze in elkaar zitten. Maar Wijnen toont zich niet alleen de meester van eindes die uit de lucht komen vallen, hij maakt ook met verve gebruik van de donderslag midden in het verhaal. De zorgvuldigheid waarmee Wijnen zijn puzzelstukjes presenteert, zou je het idee kunnen geven dat hij een voorzichtige, ingetogen schrijver is. Niets is echter minder waar, zijn personages zijn vaak extraverte types. Jan Wijnen debuteerde drie jaar geleden op 61-jarige leeftijd met de bundel Het kwade amen. Er zijn waarschijnlijk veel verhalen te vertellen over de zestig jaar die Wijnen leefde voor hij zich met literatuur inliet. Maar So sorry laat er geen enkel misverstand over bestaan wat er achter die mogelijke verhalen schuilging: een schrijver – en wat voor een.’ Met So sorry (Nieuw Amsterdam, 15,50 euro) bewijst Jan Wijnen schrijver van formaat te zijn, aldus Arjen Fortuin.

Met So sorry (Nieuw Amsterdam, 15,50 euro) bewijst Jan Wijnen schrijver van formaat te zijn, aldus Arjen Fortuin.

‘Wijnen lijkt er veel genoegen in te scheppen om zijn verhalen ineens te stoppen, ruim voordat je als lezer een climax verwacht. Het gevolg van die abrupte eindes is dat je de verhalen van Wijnen onmiddellijk opnieuw leest. En dan ziet hoe prachtig ze in elkaar zitten. Maar Wijnen toont zich niet alleen de meester van eindes die uit de lucht komen vallen, hij maakt ook met verve gebruik van de donderslag midden in het verhaal.

De zorgvuldigheid waarmee Wijnen zijn puzzelstukjes presenteert, zou je het idee kunnen geven dat hij een voorzichtige, ingetogen schrijver is. Niets is echter minder waar, zijn personages zijn vaak extraverte types.

Jan Wijnen debuteerde drie jaar geleden op 61-jarige leeftijd met de bundel Het kwade amen. Er zijn waarschijnlijk veel verhalen te vertellen over de zestig jaar die Wijnen leefde voor hij zich met literatuur inliet. Maar So sorry laat er geen enkel misverstand over bestaan wat er achter die mogelijke verhalen schuilging: een schrijver – en wat voor een.’