7 redenen om uit te gaan

Het publiek stuurt de voorstelling Operator van Urban Myth Amsterdam: Rozentheater. Tijd: 20.00u. Entree: 12,50 euro. Inl/res: 020-6207953 & www.urbanmyth.nl In Operator van Urban Myth bepaal jij, samen met de rest van het publiek, hoe de voorstelling verloopt. De hoofdpersoon is namelijk nogal verloren. Voelt dat goed, invloed uitoefenen op een ander of vind je dat de ander vooral zelf moet uitzoeken wat hij doet? En hoe beïnvloedbaar is de hoofdpersoon in een wereld van hypes, mediageweld en technologisch vernuft? Operator is geïnspireerd op het boek The Tipping Point van Malcolm Gladwell (New Yorker).

Sjans

Utrecht, Domplein 8 Telefoon (030) 231 58 66keuken open 17.30-22.00, zo-ma geslotenInternationaal, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte € 30,00, Categorie: hip

Anders dan anders, deze strakke tent met zijn te hippe bar. Nieuw is het concept small, medium of large op de kaart, zodat je kunt kiezen hoeveel je wilt proberen. Niet iedereen is echter te spreken over de soms karige porties en de bediening die de drukte niet altijd even goed aankan. Voor wie geen haast heeft, is Sjans een goed adres om lekker te hangen onder het genot van fijne muziek.

goed | Vorige week aangenaam zitten tafelen bij Sjans. Prima eten. Gezellige sfeer. Witte huiswijn is wel erg gewoon. Enthousiaste bediening. Tip: tartaar van zalm. (23-12-2006 P. H. te Bussum)

goed | Hier hebben we met een groep van twaalf man gegeten en we kozen voor de creativiteit van de kok, die ons een selectie van het menu voorschotelde. De koude antipasti waren verrukkelijk – zeker de serranoham is een aanrader en de loempiaatjes met geitenkaas en honing zijn ook erg lekker. De bediening is vriendelijk en beleefd en de aankleding is mooi modern. Het eten is erg lekker en met liefde bereid en dat mag ook wat kosten. (16-05-2006 Dennis Smit)

2 LEZING

Iran: aanpakken of aanpappen?

Rotterdam: Senaatszaal Woudestein. Tijd: 17.00-19.00u. Aanmelden verplicht: stg@oos.eur.nl o.v.v. Iran.

Lezingen en een discussie over Iran in het kader van de lezingenserie ‘Luizen in de Westerse Pels’. Prof.dr. Johan ter Haar, emeritus hoogleraar Perzische taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, geeft een inleiding op de verhouding tussen kerk en staat. Bertus Hendriks, Midden-Oostendeskundige van de Wereldomroep, vergelijkt de geopolitieke belangen van de verschillende kampen en analyseert het strategische spel dat gespeeld wordt. De zaaldiscussie staat onder leiding van wereldkampioen debatteren Sharon Kroes.

3 FILM

Movie Matters: Tsotsi

Nijmegen: CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1. Tijd: 19.30u. Entree: 2,50/1,50 euro. Inl: 024-3615912 & www.tsotsi.com

Twee medewerkers van het Zuid-Afrikahuis geven een inleiding bij de film Tsotsi, waarbij ze de verfilming onder andere vergelijken met het originele verhaal in de roman van Athol Fugard. Ook aanwezig zijn de Nijmeegse studentes Tessel en Sophie, die tijdens hun stage in Zuid-Afrika een beeld hebben gekregen van het leven en de jeugdcriminaliteit aldaar. Tsotsi gaat over een arm boefje dat op een dag in een gestolen auto een baby vindt en het kind meeneemt naar zijn township om het te verzorgen.

4 THEATER

Operator van Urban Myth

Amsterdam: Rozentheater. Tijd: 20.00u. Entree: 12,50 euro. Inl/res: 020-6207953 & www.urbanmyth.nl

In Operator van Urban Myth bepaal jij, samen met de rest van het publiek, hoe de voorstelling verloopt. De hoofdpersoon is namelijk nogal verloren. Voelt dat goed, invloed uitoefenen op een ander of vind je dat de ander vooral zelf moet uitzoeken wat hij doet? En hoe beïnvloedbaar is de hoofdpersoon in een wereld van hypes, mediageweld en technologisch vernuft? Operator is geïnspireerd op het boek The Tipping Point van Malcolm Gladwell (New Yorker).

5 CABARET

Delirium door Javier Guzman

Enschede: Twentse Schouwburg. Tijd: 20.00u. Res/inl: 053-4858500 & www.stand-upcomedy.nl

Wakker worden uit een verslaving is als het aanfloepen van het tl-licht in een disco die gaat sluiten: ontnuchterend. Dat zegt cabaretier Javier Guzman (1977) in zijn nieuwe programma Delirium. Daarna begint hij te vertellen over zijn eigen verslavingen – roken, blowen en zuipen – en de ontwenningskliniek die hem daarvan afhielp. Delirium is het verhaal van een man die voor het eerst „echt, echt nuchter” naar de dingen kijkt.

6 CURSUS

Schrijven over film

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Data: 6, 13 & 20 februari en 6 &13 maart. Aanvang: 20.00u. Prijs: 100 euro. Opgave: rudi@hartlooper.nl

Vanavond gaat de cursus ‘Schrijven over Film’ van start, onder leiding van Peter van Bueren, voormalig filmrecensent van de Volkskrant. Deze cursus gaat in op de basisprincipes van de filmjournalistiek en er worden tijdens de bijeenkomst films bekeken en besproken. Naar aanleiding van de bekeken films schrijven de cursisten recensies. Deze kritieken worden besproken in de les. Tijdens de laatste les ontvangt iedereen een certificaat. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, dus wees er snel bij.

7 TONEEL

Torquato Tasso, een toneelstuk van Johann Goethe

Amsterdam: Frascati. Tijd: 20.30u. Entree: 14 euro. Res/inl: 020-6266866 & www.nestheaters.nl

’t Barre Land herneemt Torquato Tasso, een toneelstuk (1790) van Johann Wolfgang Goethe over de briljante Renaissance-dichter Torquato Tasso die het met zijn compromisloos en overgevoelig gedrag verbruit bij de machthebbers. In 1997 werd ’t Barre Land met deze voorstelling genomineerd voor Het Theaterfestival. Deze nieuwe enscenering is nog tot en met donderdag te zien in theater Frascati.