7 redenen om thuis te blijven

Ogenschijnlijk kostbaar Delftsblauwe kruik www.bestel.nl, kosten: 11,90 euro
Ogenschijnlijk kostbaar Delftsblauwe kruik www.bestel.nl, kosten: 11,90 euro

Rome

SBS 6, 20.30-22.30u.

De eerste reeks van de HBO-serie Rome eindigde niet bepaald met een vrolijke noot. Julius Caesar lag bloedend na 23 dolksteken op de vloer van de senaat en ook de min of meer fictieve hoofdpersonen van de serie (ze worden slechts genoemd in een bijzin in Caesars Commentarii de bello Gallico), de legionairs Lucius Vorenus en Gaius Pullo, verging het slecht. Vorenus had in een vlaag van jaloezie zijn vrouw vermoord en Pullo was Rome ontvlucht met een slavin.

Voor wie de verwikkelingen van het eerste seizoen gemist heeft, zendt SBS 6 vanavond voorafgaand aan de eerste nieuwe aflevering een samenvatting uit van de vorige twaalf episodes. In het tweede seizoen wordt het verhaal verteld van de strijd om de macht na de dood van Caesar. Zijn vertrouwelingen Augustus en Marcus Antonius zetten jacht in op Brutus en de andere moordenaars. Vorenus en Pullo moeten hun leven weer oppakken. Ze bieden hun diensten aan aan Augustus.

Wie op zoek is naar een waarheidsgetrouwe weergave van de teloorgang van de Romeinse republiek, is bij Rome niet aan het goede adres. De makers van deze peperdure serie leggen de nadruk op het smakelijk in beeld brengen van de persoonlijke belevenissen van de hoofdrolspelers. (BF)

2 Reportageserie

Mayday mayday

RTL 7, 22.30-23.30u.

Serie reportages waarin vliegtuigrampen worden belicht. In elke aflevering wordt een probleemvlucht aan de hand van de bandopnames gereconstrueerd en afgewisseld met interviews van getuigen, overlevenden en familieleden. Onderzoekers proberen een helder beeld te schetsen van verschillende oorzaken; van technische gebreken tot menselijke fouten. Vanavond wordt een helikopterongeluk gereconstrueerd.

3 Amusement

Man’s Work

Ned. 3, 22.00-22.30u.

Ashley Hames – 35 jaar, vrijgezel en nietsnut – gedraagt zich als een klein kind. Het is de hoogste tijd dat hij volwassen wordt. Om een echte man te worden, reist Ashley Hames de wereld rond en wordt hij getraind in de gevaarlijkste beroepen die er bestaan. Vanavond worden Ashleys mentale en fysieke kracht en zijn potentiële leiderschapskwaliteiten op de proef gesteld wanneer hij zich aanmeldt bij de JDF Kustwacht van Jamaica.

4 Documentaire

Kale vrouwen

Ketnet/Canvas, 20.50-21.50u.

Documentaire over de medische en sociale aspecten van kaalhoofdigheid bij vrouwen, aan de hand van het verhaal van Gail Porter, een Engelse celebrity. In 2005 verloor de zij in vier weken tijd haar haar, inclusief wenkbrauwen en wimpers. Alopecia luidde de diagnose. Een gangbare vorm van kaalheid bij mannen, maar voor vrouwen zeldzaam. De BBC maakte de documentaire, die vanavond door Ketnet/Canvas wordt uitgezonden.

5 Persoonlijk boek

Personal Pockets

Va. 7,95 euro, www.personalgifts.nl

Altijd al eens de hoofdrol willen spelen in een verhaal van Baantjer? Bestel dan nu een personal pocket. Je hoeft alleen je naam door te geven en een hoofdrolspeler in het boek krijgt jouw naam. In plaats van Vledder schitter jij nu eens naast De Cock. Is een moord oplossen iets te bloederig? Ga dan voor een persoonlijk kookboek, of vul je naam in bij een pocket van Pietje Bell of De Kameleon. Natuurlijk kun je de boekjes ook cadeau geven en de naam van je geliefde, vader, moeder, broer of zus opgeven. Ook een vriendin die zegt alles over voetbal te weten? Geef haar het boek Wat ... over voetbal weet cadeau en test of ze écht wel zo goed op de hoogte is als ze zelf beweert. Of ken je een man die beweert alles over vrouwen te weten? Ook hem kun je met een personal pocket testen. Bestel Wat ... over vrouwen weet en let op zijn reactie: als hij rood wordt, weet hij misschien toch niet zo veel van de dames. (LvdS)

6 Opwarmen

Delftsblauwe kruik

www.bestel.nl, kosten: 11,90 euro

Een kostbare, antieke kruik zou je waarschijnlijk niet zomaar mee naar bed durven nemen. Bang dat je hem tijdens een nachtmerrie uit bed schopt, of dat je partner er per ongeluk op gaat zitten. Het porselein breekt, het hete water loopt eruit en je bed en lakens zijn in één klap te nat om die nacht nog in te slapen. Dat blijft natuurlijk altijd de angst bij kruiken. Toch willen we tijdens koude winternachten graag warme voeten. Natuurlijk bestaan er dan plastic kruiken, zonder opsmuk, maar die wel functioneel zijn. Veel leuker is het dan om met deze ogenschijnlijk kostbare delftsblauwe kruik, die je herinnert aan bedsteden en hemelbedden, tussen de lakens te stappen. De kruik is niet echt van porselein, maar van plastic, en heeft een formaat van 20 bij 36 centimeter. Past goed in een Oudhollands interieur, of juist als verrassend object in een moderne, minimalistische slaapkamer. (LvB)

7 Film

Bedazzled

Veronica, 20.30-22.05u., Harold Ramis, 2000, VS

Luchtige variant op het Faustverhaal in het algemeen en in het bijzonder op de gelijknamige cultfilm uit 1967 van Stanley Donen met Peter Cook als de duivel en Dudley Moore als de sukkel Elliot. Elliot wordt nu gespeeld door Brendan Fraser, woont in San Francisco en werkt op een kantoor waar zijn collega’s het liefst vluchten als ze hem zien aankomen en het meisje van zijn dromen hem niet eens ziet staan. In ruil voor zijn ziel zal de duivel zeven wensen van hem in vervulling doen gaan. Elliot gebruikt ze om het hart van een collega te winnen, maar de duivel (Elizabeth Hurley) zorgt ervoor dat er telkens iets mis gaat. Als Elliot zichzelf rijk en machtig wenst, tovert ze hem bijvoorbeeld om in een Colombiaanse drugsbaron, als hij een gevierd schrijver wil worden, maakt ze hem homoseksueel. Regisseur Harold Ramis maakte ook Groundhog Day (’93). (AW)

Met bijdragen van Laura van Baars, Bart Funnekotter, Leoni van de Schraaf en André Waardenburg