33 Pizza’s bij de PvdA: ‘het wordt laat hier’

Heeft de geachte afgevaardigde van het CDA, Joop Atsma, zijn tong ingeslikt?

Nena zette gisteren haar hakken in de schenen van Bryan en voor het eerst bemoeit de Haagse zedenmeester zich niet met De Gouden Kooi. Terwijl Tien toch echt tv-geschiedenis schreef. Alles wijst erop dat John de Mol het verbale getreiter laat uitlopen op een kooigevecht ten gunste van de kijkcijfers.

Dan kan het niet anders of de nijvere CDA-bij heeft de uitzending gemist.

Hij zat te vergaderen. Over het regeerakkoord. De onderhandelaars legden hun concept aan de fracties voor. De televisie was vlug, vlug, vlug naar het Haagse Binnenhof gesneld. Maar wat de kijkers in de vooravond opgediend kregen was geen nieuw elan.

Het was een lamme boel.

Er kwam persvolk in beeld. Dat verdrong zich in de hal. En de deuren bleven dicht. Potdicht.

Daarachter vergaderden fractieleden onder het beding van geheimhouding. Dus liet Eén vandaag zien dat de ChristenUnie brie nuttigde en het CDA moorkoppen. Filmde RTL Nieuws melk op de PvdA-vergadertafel en kratten bier in de CDA-fractiekamer. En vertelde Pim van Galen in het NOS Journaal van acht uur dat „33 pizzadozen bij de PvdA zijn binnengebracht”. Zijn conclusie: „Het wordt laat hier”.

Dit beloofde een nog stompzinniger kat-en-muisspel te worden dan de vossenjacht in het Friese land. En dat was het vast geworden als niet BNR Nieuwsradio het 50 pagina’s tellende concept wereldkundig had gemaakt. Het was een exemplaar dat toebehoorde aan de ChristenUnie. André Rouvoet sprak van een „buitengewoon vervelende zaak” en bezwoer dat zijn fractie niet gelekt had. Maar de kiezers sloegen heimelijk een zucht van verlichting.

Eindelijk, duidelijkheid!

In de latere journaals maakten de dunne nieuwsflintertjes en loze gedachten over het kabinetsmotto plaats voor precieze maatregelen en voorzichtige analyses. Dit was een breuk met Balkenende-III, constateerden de politieke verslaggevers. Het ‘hervormingskabinet’ wordt vervangen door een ‘investeringskabinet’, daadkracht wordt ingeruild voor dialoog en draagvlak. „Er is een fikse draai gemaakt.”

De grote roerganger zelf zag anders, bleek in Nova. Jan Peter had zijn collega’s met een powerpointpresentatie overtuigd en was als eerste uitvergaderd. Van een ‘breuk’ in het kabinetsbeleid wilde hij niets weten. En dat het socialer werd, kon hij ook niet zeggen. Linkser dan? Ook toen schudde de nieuwe oude leider ‘nee’. „Laten we toch oppassen met etiketten.”

Zijn reactie ontlokte hoongelach bij Jan Pronk en Willem Aantjes in de studio. Campagnestand, smaalde Pronk. En Aantjes vroeg zich af of het wel zo verstandig was geweest dat van het premierschap tijdens de onderhandelingen een „bijna-breekpunt” was gemaakt. Waarna de politieke mastodonten genadeloos het kiezersbedrog ontmaskerden. Hoe verkoopt Balkenende het generaal pardon en de schrale verpleeghuiszorg? En waar blijft Bos met zijn belofte een onderzoek te beginnen naar Nederlandse politieke steun aan de oorlog in Irak?

Goeie vragen.

Voor de reacties moet u, vrees ik, vanavond de televisie weer aanzetten. Het volstrekt onverwachte vertrek van CDA-kroonprins Joop Wijn vulde de rest van de televisieavond. De PvdA-fractie vergaderde tot diep in de nacht en André Rouvoet wilde niet meer kwijt dan dat er in zijn fractie „stevige” en „pittige” kanttekeningen waren gemaakt. „Morgen gaan we terug naar de onderhandelingstafel. Daarna hoort u meer.”

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk