‘250.000 kindsoldaten vechten mee in oorlog’

Wereldwijd zijn momenteel tussen de 250.000 en 300.000 kinderen betrokken bij gewapende conflicten, zegt Ann Veneman, directeur van Unicef Internationaal, de organisatie van Verenigde Naties die opkomt voor kinderrechten. Op ‘Free Children from War’, een conferentie in Parijs, georganiseerd samen met de Franse regering, vraagt Unicef aandacht voor de situatie van kindsoldaten. „De kinderen fungeren als soldaat, boodschapper, spion, drager en kok. Vooral de meisjes worden als seksslavin ingezet”, zegt Veneman.

Bij de opening van de conferentie vestigden deelnemers de aandacht op de inzet van kindsoldaten in de West-Soedanese regio Darfur. Behalve Soedan staan Burundi, Congo, Nepal en Sri Lanka op een zwarte lijst van de VN; in die landen worden minderjarigen geronseld en ingezet in oorlogen.

In Oeganda zijn 10.000 kinderen zoek, die zijn ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer. Amnesty International maakte in oktober bekend dat in Congo nog zo’n 11.000 kinderen zijn aangesloten bij gewapende groepen of worden vermist. Het Internationaal Strafhof in Den Haag maakte onlangs bekend dat het in zijn eerste proces zal gaan om het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

De afgelopen tien jaar is de internationale wetgeving aangescherpt om ronselen van kinderen te voorkomen. Maar die afspraken blijken in de praktijk lastig te handhaven. Na afloop van de conferentie ondertekenden 58 landen een verklaring tegen het ronselen van kindsoldaten.