YouTube verwijdert video’s

De videowebsite YouTube is begonnen met het verwijderen van videomateriaal van het Amerikaanse mediaconcern Viacom. De eigenaar van tv-zenders als MTV en Nickelodeon had daarom gevraagd nadat onderhandelingen tussen beide partijen waren vastgelopen.

Op YouTube zouden meer dan 100.000 filmpjes van Viacom staan waarvoor geen toestemming is gegeven. Het gaat om filmpjes waarop auteursrechten rusten, variërend van de tekenfilm SpongeBob tot fragmenten uit tv-shows. Viacom onderhandelde maanden met YouTube over een verdeling van de inkomsten die de videowebsite genereert met de filmpjes. Volgens het concern zijn de te verwijderen beelden 1,2 miljard keer bekeken.

De druk op YouTube is verhoogd na de overname door Google in 2006 voor 1,65 miljard dollar. Mediabedrijven eisen dat de internetonderneming een einde maakt aan de illegale verspreiding van videomateriaal.

Eerder maakte YouTube bekend dat creatieve internetters die hun filmpje op de website van de onderneming plaatsen in de nabije toekomst inkomsten werven uit hun product. YouTube werkt aan een systeem om advertentie-inkomsten te delen met creatieve inzenders. (ANP)