Wüst superieur op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft bij wereldbekerwedstrijden in Turijn de 1.500 meter gewonnen. In een rechtstreeks duel versloeg ze de Duitse Anni Friesinger, die in de laatste buitenbocht stilviel. Wüst (20) verbeterde het baanrecord tot 1.55,01 en was ruim een seconde sneller dan haar tegenstandster. Derde werd de Canadese Cindy Klassen, regerend olympisch kampioene op de mijl.

Wüst reageerde opgetogen op haar eerste internationale zege van dit seizoen. „Ik heb bij bijna alle wereldbekerwedstrijden op het podium gestaan, maar goud zat er nog niet in. Dan geeft dit een goed gevoel.” Na een dramatische nederlaag tegen de Tsjechische Martina Sablikova op het EK herstelde de TVM-rijdster zich ijzersterk op het WK sprint in Hamar. Daar verloor ze beide 1.000 meters nipt van Friesinger. In de Oval Lingotto van Turijn versloeg ze de Duitse voor het eerst in een rechtstreeks duel, een week vóór het WK allround in Heerenveen, waarvoor beiden topfavoriet zijn. Wüst reed bij de wereldbekerwedstrijden ook sterk op de drie kilometer. Kort achter Sablikova eindigde ze als tweede.

Bij de mannen won Enrico Fabris de 1.500 meter. Na een schitterende inhaalrace klopte de Italiaan in de laatste vijftig meter Erben Wennemars: 1.44,97 tegen 1.45,06. Opvallend was de grote achterstand van de Amerikaan Chad Hedrick, die in de B-groep tot 1.50,22 kwam.

Op de vijf kilometer heersten de TVM-schaatsers. Sven Kramer won na een gecontroleerde race in 6.18,31, twee tiende sneller dan Carl Verheijen. Derde werd de Noor Eskil Ervik, op ruim zeven seconden. Wouter Olde Heuvel won de B-groep in 6.21,33.