Wereldtitel voor Duitse handballers

De Duitse handballers zijn gisteren in eigen land wereldkampioen geworden. De ploeg van Heiner Brand versloeg in de finale in Keulen Polen met 29-24.

Topscorer Torsten Jansen en doelman Henning Fritz waren de uitblinkers. Jansen scoorde acht keer.

Hoewel Duitsland voor de derde keer wereldkampioen werd, kwam de titel als een verrassing. Het gastland behoorde niet tot de favorieten; dat waren olympisch kampioen Kroatië en Europees kampioen Frankrijk. De laatste wereldtitel van Duitsland stamt uit 1978, de eerste zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog: 1938.

Nadat Duitsland op weg naar de finale achtereenvolgens Spanje en Frankrijk had verslagen, waren de verwachtingen voor de finale hoog gespannen. Het land verwachtte niets meer en minder dan de bokaal, hoewel Polen in de groepswedstrijd nog van Duitsland had gewonnen.

Maar Duitsland had doelman Fritz, die bij zijn club Kiel niet meer zeker is van een basisplaats. Met een reeks fantastische reddingen zorgde hij ervoor dat Duitsland in de eerste helft een voorsprong kon nemen van 17-13. Kort na de pauze, bij een stand van 20-14, viel de zaal stil, omdat de doelman zwaar geblesseerd uitviel.

Door het wegvallen van de keeper sloop er onzekerheid in de ploeg van Brand die zelf als speler deel uitmaakte van de ploeg die in 1978 de wereldtitel veroverde. Polen kwam terug tot 22-21. Het leidde tot een spannende slotfase, waarin beide teams veel fouten maakten, maar Duitsland de meest trefzekere was.

Polen behaalde het beste resultaat uit zijn historie. Nederland treft het wat dat betreft niet. De ploeg van bondscoach Pim Rietbroek speelt in juni tegen de Polen voor een plaatsbewijs op het EK in januari 2008 in Noorwegen.

Denemarken won brons door in de strijd om de derde plaats Frankrijk met 34-27 te verslaan. (ANP)