Wachten tot kinderziektes eruit zijn

Bedrijven stappen waarschijnlijk minder snel over op Microsofts nieuwe besturingssysteem Vista dan consumenten. Ze wachten liever nog even af. „Maar als je te lang wacht, lopen je werknemers gefrustreerd rond.”

Softwareproducent Microsoft lanceerde de consumenteneditie van besturingssysteem Windows Vista vorige week bij de Grand Arche in de Parijse zakenwijk La Defense. Foto Reuters Fireworks light the sky to celebrate the launching of Microsoft Corp's new "Windows Vista" operating system behind the Grande Arche de la Defense at the esplanade of Paris's modern La Defence area January 30, 2007. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE) REUTERS

Het heeft jaren geduurd voor Windows Vista vorige week op de markt kwam. Maar nu het nieuwe besturingssysteem van Microsoft er eindelijk is, maakt het naar verwachting een vliegende start. Onder consumenten dan. Bij bedrijven ligt dat anders.

Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat eind 2008 de helft van alle computers van consumenten op Vista draait. Voor bedrijven zal dat pas twee jaar later het geval zijn. Want voordat een bedrijf van enige omvang een nieuw besturingssysteem heeft geïnstalleerd, ben je volgens Gartner al snel anderhalf jaar verder. Bovendien heeft Microsoft niet alleen Vista uitgebracht. Er is ook een nieuwe versie van Office, waar onder andere de programma’s Word en Excel in zitten. En een nieuwe Exchange Server, voor e-mail- en agendabeheer voor bedrijven.

Er is al een aantal grote klanten in Nederland die de overstap naar Vista gaan maken, vertelt René van der Vlugt, productmanager bij Microsoft. Het ministerie van Defensie, Hogeschool Inholland, financiële dienstverlener Deloitte, het Universitair Medisch Centrum Groningen. „Wij schatten dat eind dit jaar 15 à 20 procent van de pc’s bij bedrijven op Windows Vista draait”, zegt Van der Vlugt. Volgens hem gaat het sneller dan bijvoorbeeld bij Windows XP, omdat die versie van het besturingssysteem maar anderhalf jaar na Windows 2000 uitkwam. Nu is het alweer ruim vijf jaar geleden dat XP op de markt kwam.

Programmadirecteur innovatie Pauwl Lunow van ICT-dienstverleenbedrijf GetronicsPinkroccade, dat computernetwerken bij bedrijven en publieke instellingen installeert en beheert, vertelt dat zijn klanten er op verschillende manieren naar kijken. Er zijn er die voorop willen lopen, zegt hij. Voor hen biedt vooral de nieuwe versie van Microsoft Office mogelijkheden die echt iets toevoegen. Zo is te zien wie aan een document hebben gewerkt, is het makkelijker naar documenten te zoeken en kun je zien welke collega’s online zijn. Lunow vertelt dat zijn bedrijf een onderwijsinstelling als klant heeft die de invoering van Vista wil gebruiken om aantrekkelijker te worden voor studenten. Niet in de laatste plaats omdat studenten al gewend zijn te werken met het soort nieuwe functies dat Vista biedt.

Maar de meeste bedrijven kijken er pragmatischer tegenaan. Zij beginnen nu te onderzoeken wat ze aan Vista of aan de nieuwe Office-software hebben, hoe lang ze nog met hun huidige besturingssysteem vooruit kunnen en wat de risico’s en kosten zijn van een overstap.

Die keus is niet makkelijk te maken, zegt Lunow. „Als je nu gaat uitrollen, moet je je personeel onderwijzen. Als je het over een jaar doet, dan kent een deel van de werknemers Vista al van thuis, dus dan hoeft dat niet. Maar als je het te laat doet, loopt een deel van je werknemers gefrustreerd rond omdat ze op het werk niet zoveel kunnen als thuis.” Als bedrijven besluiten de overstap naar Vista te maken, moeten ze het systeem eerst uitgebreid testen. Ook om te onderzoeken of alle programma’s die ze gebruiken op Vista werken. Vandaar dat het vaak een jaar duurt voor een nieuw besturingssysteem functioneert.

Verzekeraar De Goudse heeft ervoor gekozen de overstap alvast te maken. Het bedrijf heeft zo’n 800 werkplekken en werkt nu nog met Windows 2000. De vraag was of het een ‘hinkstapsprong’ zou maken via Windows XP, of dat het meteen helemaal over zou gaan op Office 2007 en Vista. „Wij zien veel in Office 2007”, zegt directeur ICT Kees Brouwer. „En we denken dat de risico’s beheersbaar zijn.” Als voorbeeld geeft hij dat in een bedrijf als het zijne al snel een „wildgroei aan Excel-sheets” ontstaat. „Met Office 2007 kun je daar overzichtelijk mee omgaan.”

ICT-directeur René Steenvoorden van energiebedrijf Essent zegt: „Vroeg of laat gaan we er allemaal naartoe. Alleen de timing is nog een vraagstuk.” Het energiebedrijf heeft nu al Windows XP en Office 2003. Steenvoorden: „Voorlopig zie ik de business case niet.” Bovendien kampt zoiets als een nieuw besturingssysteem volgens hem in het begin altijd wel met een paar tegenvallers. „Ook een reden om nog even te wachten.”

    • Elske Schouten