Vibe, energy, swing

Op de dag van de bekendmaking van de selectie voor het Nederlands elftal voor het WK in Duitsland trainde Edgar Davids nog of zijn leven ervan afhing. Er was nog een sprankje hoop in dat pezige lijf, genoeg trots ook, om nog maar weer eens tot het uiterste te gaan.

‘Ed is klaar, hij is topfit’, klonk het door mijn mobiele telefoon. Ik sprak met Troy Douglas, gestopt voor Nederland te sprinten op de atletiekbaan. Hij is al jaren aan het werk als privétrainer voor topsporters.

De bondscoach had geen oren naar een rentree van Davids. En daar stond de selectie dan, in Duitsland, met een middenveld zonder tanden. Het was een van de redenen waarom Oranje het WK roemloos verliet. Te flets, te angstig, te veel voetbal-volgens-afspraak.

Davids leek het afgelopen half jaar in de vergetelheid te raken. Bij Tottenham Hotspur in de zware Engelse competitie, was hij aanvankelijk de aanjager die coach Martin Jol zo gezocht had. Maar gaande het seizoen stond Davids meer en meer buiten het veld.

Zielig. Davids heeft in het leven niet veel meer nodig dan een voetbal en een trapveldje. Zet je hem op de bank, dan ontneem je hem de zin van het bestaan.

Ajax haalde Davids terug op het oude nest. Hij schoffelde deze week op de eerste training een paar slappe ploegmaten onderuit, behoorde bij de fitheidtest tot de topdrie van de selectie en zag dat het goed was.

Zondagmiddag in de wedstrijd tegen Feyenoord deed Davids de rode bril op en nam bezit van het middenveld in de Arena. Hij vocht pittige duels uit met Danny Buijs en ontving een gele kaart. ‘Ach, niet de eerste keer dat een jongetje zich tegen mij wil bewijzen’, verklaarde hij na afloop. En over zijn eigen spel: ‘Je weet, ik vind dat het altijd beter kan.’

Marco van Basten heeft het nummer van Davids weer in zijn telefoon gezet en laten weten dat hij de middenvelder in de gaten houdt.

Troy Douglas praat niet graag over zijn samenwerking met topsporters. Hij loopt met ze, werkt aan startsnelheid en aan kracht in de spieren. Wie een uurtje met Troy Douglas verblijft raakt bevangen door – even over op Troy’s jargon – vibe, energy, swing!

Onlangs las ik dat Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar ook bij Troy Douglas heeft aangeklopt, vooral om op het veld sneller te zijn op de eerste meters. De combinatie van de nuchtere Huntelaar uit het oosten van het land en de hyperactieve Douglas uit Bermuda ligt niet meteen voor de hand. Maar Huntelaar heeft geen keus, gisteren zat hij op de reservebank.

Troy Douglas zal Huntelaar na een intensieve sprinttraining onbekommerd aan het lachen maken en zijn koptelefoon met gitzwarte grotestadsmuziek van RH Factor op het hoofd van de spits zetten. Weer eens wat anders dan de regiorock van Jovink en de Voederbietels uit de Achterhoek. Cool!

Davids schreeuwt en sleurt Ajax de komende maanden naar het kampioenschap. En Huntelaar scoort woensdag als invallende spits van het Nederlands elftal een hattrick tijdens de oefeninterland tegen Rusland. Met dank aan Troy Douglas. In afzienbare tijd zal hij deel uitmaken van het begeleidingsteam rond bondscoach Marco van Basten.

Tenzij Douglas bedankt natuurlijk, wat inmiddels een heel normaal verschijnsel is bij het Nederlands elftal.

    • Wilfried de Jong