Universele opruimwaarheden die iedereen kent, maar niet erkent

Je kunt op zondagmiddag je goeroe tegenkomen. Dit overkwam mij gisteren, toen ik bij de Utrechtse Bijenkorf onverhoeds een workshop bijwoonde van Zamarra Oomes-Kok.

Zamarra Oomes-Kok heeft het boek Opgeruimd! geschreven, en zij promootte dat bij de Bijenkorf. Om haar heen had zich een groepje vrouwen gevormd, die haar vragen stelden over opruimproblemen. Het fenomeen ‘zolder’ kwam voorbij, het fenomeen ‘kleine klerenkast’, en ook het fenomeen ‘de enorme doos foto’s uit 1897’. Voor al deze opruimproblemen had Zamarra een oplossing, want Zamarra, zo bleek, is een opruimfetisjist.

Het interessantst waren de voorbeelden uit haar eigen leven. Zamarra vertelde dat zij op een piepkleine woonark woonde met man, baby en hond. Om het nog erger te maken was haar man niet geïnteresseerd in opruimen. Hij was vooral geïnteresseerd in het zoveel mogelijk in de rondte werpen van zijn spullen.

Om haar arkje opgeruimd te houden, had Zamarra allerlei technieken. Zo had zij geen boeken in huis. Boeken waren een luxe, zei zij. Ook had Zamarra een huurwieg. Als de baby groter werd, kon de wieg weg. Verder had Zamarra amper stoelen. Als zij een feestje gaf, schroomde ze niet om mensen te vragen zelf een stoel mee te nemen. Ook had zij geen koffers. Die leende ze altijd. De fonduepan had ze ook de deur uitgedaan, en ze miste hem nooit.

Ik hing aan Zamarra’s lippen, maar bij de fonduepan werd het me teveel. Wat is nou een leven zonder fonduepan? En hoeveel ruimte neemt een fonduepan goed beschouwd in, zelfs in het allerkleinste woonarkje? Toch bleef ik gefascineerd naar haar luisteren, want deze vrouw zag werkelijk in elk voorwerp een opruimprobleem. Ook verkondigde zij universele opruimwaarheden die iedereen kent, maar niet erkent. Zoals: niemand bereidt ooit een gerecht van een uitgeknipt recept. Dus dat hoef je niet te bewaren. En: een broodbakmachine wordt in geen enkel huishouden echt gebruikt. En: als je hond een hernia heeft, is het handig om hem in een babybox te leggen. (Dit is trouwens geen universele opruimwaarheid, maar gewoon iets wat Zamarra over haar hond vertelde.)

Ik ging naar huis, keek op Zamarra’s website, en ontdekte dat ze niet alleen advies geeft over broodbakmachine-opruimproblematiek, maar ook trainingen verzorgt over het omgaan met een prikkelbare darm. Dat één vrouw zoveel kan.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius