Uitbraak van vogelgriep in Engeland

Groot-Brittannië is getroffen door de grootste uitbraak van vogelgriep in Europa tot nu toe. Zaterdag wees onderzoek uit dat 2.600 kalkoenen op een grote fokkerij in het Oost-Engelse Suffolk, die vorige week plotseling stierven, zijn bezweken aan het ook voor mensen gevaarlijke H5N1-virus.

Nederlandse pluimveehouders zijn sinds zaterdag weer verplicht hun pluimvee af te schermen. Minister Veerman (Landbouw, CDA) wil daarmee het risico verkleinen dat pluimvee door wilde vogels met het vogelgriepvirus wordt besmet. Vrachtwagens met pluimvee en broedeieren van en naar het Verenigd Koninkrijk moeten dubbel worden ontsmet.

Alle 159.000 kalkoenen bij de fokkerij in het Britse plaatsje Holton, de grootste van het land, worden vergast. De autoriteiten hebben een beveiligde zone rond de besmettingshaard ingesteld.

De Europese Commissie zei vanmiddag tevreden te zijn over de Britse aanpak. Morgen buigen veterinaire deskundigen van de Europese Unie zich over de jongste vogelgriepuitbraak.

Vorig voorjaar diende er zich ook al een geval van vogelgriep aan in Groot-Brittannië, toen een dode wilde zwaan met het virus aanspoelde in het Schotse havenplaatsje Cellardyke. Meer besmettingen bleven toen uit.

Gisteren voorspelde David Nabarro, die namens de Verenigde Naties de wereldwijde strijd tegen vogelgriep leidt, dat het virus in de komende maanden vaker onder pluimvee zal uitbreken. Hij zei zich te baseren op het patroon dat zich vorig jaar voordeed. Nabarro zei dat het virus voornamelijk verspreid wordt door trekvogels. De afgelopen twee weken werd tweemaal vogelgriep geconstateerd in Hongarije, de eerste gevallen in Europa sinds vorig jaar augustus.

Vogelgriep: pagina 5

Vragen over vogelgriep: www.nrc.nl/dossiers