Topman Hyundai blijft aan ondanks celstraf van 3 jaar

Bestuursvoorzitter van Hyundai, Chung Mong-koo (midden), wimpelt journalisten af na afloop van zijn rechtszaak in Seoul. Foto AP Hyundai Motor Co. Chairman Chung Mong-koo, center, breaks free from the reporters after finished his trial at the Seoul Central District Court in Seoul, Monday, Feb. 5, 2007. Hyundai Motor Co. Chairman Chung Mong-koo was convicted Monday of embezzlement and other charges and sentenced to three years in prison over a slush fund scandal that has weighed on South Korea's largest automaker. (AP Photo/ Lee Jin-man)
Bestuursvoorzitter van Hyundai, Chung Mong-koo (midden), wimpelt journalisten af na afloop van zijn rechtszaak in Seoul. Foto AP Hyundai Motor Co. Chairman Chung Mong-koo, center, breaks free from the reporters after finished his trial at the Seoul Central District Court in Seoul, Monday, Feb. 5, 2007. Hyundai Motor Co. Chairman Chung Mong-koo was convicted Monday of embezzlement and other charges and sentenced to three years in prison over a slush fund scandal that has weighed on South Korea's largest automaker. (AP Photo/ Lee Jin-man) Associated Press

Een veroordeling van drie jaar cel is voor Chung Mong-koo (68) geen beletsel om gewoon te blijven zitten als bestuursvoorzitter van het Zuid-Koreaanse Hyundai. Zijn werkgever dringt er ook niet op aan en zei vanmorgen in een persbericht dat Chung aanblijft en dat hij zijn hoger beroep tegen de straf als topman van ’s werelds zesde autofabrikant kan afwachten.

De rechtbank acht Chung, de rijkste man van Zuid-Korea, schuldig aan het verduisteren van tientallen miljoen euro’s van het bedrijf die vervolgens onder meer werden gebruikt om politici om te kopen. In juni werd Chung na twee maanden cel vrijgelaten na betaling van een borgsom van 1 miljoen dollar. Chung hoeft niet de cel in zolang het beroep loopt.

Hij is een van de nog levende zonen van Chung Ju-yung, de man die de Hyundai Group begon in 1947 en Hyundai Motor (auto’s) in 1967. Dat Chung een onvoorwaardelijke straf kreeg, was een verrassing. Analisten hadden rekening gehouden met een voorwaardelijke straf. Overigens denken veel deskundigen dat de 68-jarige de cel niet meer van binnen zal zien omdat de rechters in hoger beroep vaak minder streng zijn. De zes jaar die de officier van justitie had geëist werd door de rechter nu al tot drie jaar teruggebracht wegens Chungs „grote bijdrage aan de ontwikkeling van de economie van Zuid-Korea”.

Chung wil dat Hyundai en dochterbedrijf Kia Motors in 2010 zijn gegroeid tot de vijfde autoproducent ter wereld. Het concern is goed voor 7 procent van de totale export van Zuid-Korea.