Televisie Voorkeur

In Tegenlicht: God’s agenda een kritische evaluatie over de Jezus-factor in religieus Amerika. Programmamaker Shuchen Tan sprak met onder anderen de Republikein, oud-senator en voormalig VN-diplomaat John Danforth (foto), een overtuigd christen en priester. Hij vertelt hoe zijn partij de afgelopen jaren is gekaapt door de fundamentalistische christenen. Ned.2, 20.55-21.50u. Foto VPRO John Danfort, oud-senator Republikeinen VPRO

actualiteiten

Netwerk. Portret van anorexia-patiënt Natascha die op haar elfde een eetstoornis ontwikkelde, waardoor ze op haar veertiende tien kilo was afgevallen. Ze besefte dat ze zich in gevaar bracht, maar ze had veel moeite om van anorexia af te komen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor de formatie en het conceptregeerakkoord en het radiohoorspel over Ollie B. Bommel en Tom Poes. Ned.2, 22.15-23.00u.

Documentaire

Nuclear secrets: Vanunu and the bomb. Vijfde deel van een serie over de kernwapenwedloop portretteert vanavond de Israëliër Mordechai Vanunu. Hij klapte uit de school over de kernmacht van Israël en veroorzaakte een wereldwijd schandaal. BBC2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Daniel Boissevain vertelt over de musical Doe Maar en Latin-drummer Lucas van Merwijk treedt op. Verder Ursul de Geer over zijn toneelregie van Kentering van een huwelijk naar de roman van de Hongaarse schrijver Sándor Márai. Ned.3, 19.30-20.25u.

Je zal het maar hebben. Vijfde aflevering van een 11-delige serie gesprekken met 33 zieke jonge mensen. Vanavond vertellen Gabi, Matthijs en Marije over hun ervaringen als kankerpatiënt. Ned.3, 21.55-22.30u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Jaap van Zweden over zijn benoeming tot muzikaal directeur van het Dallas Symphony Orchestra en oud-premier Dries van Agt over de ontwikkelingen rondom de formatie. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

The Real Serengeti: Serengeti – Stampede Of The Megaherd. Elke jaar trekken twee miljoen gnoes, gazelles en zebra’s over de Afrikaanse Serengeti op zoek naar gras en water. Ze hebben hun succes te danken aan gestructureerde graaspatronen en onderling afgestemde slaapgewoonten. National Geographic, 19.00-20.00u.

Terug op de werkvloer. Herhaling van een serie uit 2005 waarin directeuren voor enkele dagen aan het werk gingen in de onderste regionen van hun bedrijf. Arjen Uytendaal is directeur van P&O Nedlloyd en werkt als schoonmaker en ober aan boord van een schip. Ned.2, 19.55-20.25u.

Megastructures: Golden Gate Bridge. De Golden Gate Bridge staat voortdurend bloot aan verraderlijke stromingen, stormachtige winden en mist van zee. Maar het ergste komt nog – seismologen verwachten dat zich binnen 50 jaar een enorme aardschok zal voordoen. National Geograhic, 20.00-21.00u.

Protokoll einer Katastrophe: Der rätselhafte Untergang des DDR-Tankers Böhlen. Op 14 oktober 1976 vond de grootste scheepsramp uit de geschiedenis van Oost-Duitsland plaats. Voor de kust van het Franse Brest komt een tanker in nood waarbij 24 bemanningsleden en twee meereizende echtgenotes omkomen. ARD, 21.00-21.45u.

Descent Into Hell. Volgens geschiedkundige Robert Temple zijn de Griekse en Romeinse mythen de Odyssee en de Aeneïs terug te voeren tot één plek, het Orakel van de Doden. Hij betreedt een labyrint van kamers en tunnels om het mysterie te ontrafelen. National Geographic, 21.30-22.30u.

Warplanes: Airplane To Air Force. Het luchtgevecht was ooit weinig meer dan een duel in de lucht. Gevechtsvliegtuigen hebben in de loop der geschiedenis diverse taken uitgevoerd; in 2003 waren ze in het Midden-Oosten net zo belangrijk als in 1914 boven Frankrijk. National Geographic, 22.30-23.30u.

Anatomie voor beginners: Spijsvertering. Vijfde aflevering van een 8-delige serie waarin de Duitse anatoom Gunther von Hagens demonstreert hoe allerlei menselijke systemen werken. Vanavond over de spijsvertering. Tien, 22.35-23.00u.

Dokument: De nalatenschap. Frans Bromet volgt de familie Nierop uit Hoorn. Na het overlijden van moeder Riet ruimen haar twee kinderen Marieke en Jeroen het ouderlijk huis op. Het huis en de huisraad brengen heftige jeugdherinneringen boven. Ned.2, 22.50-23.40u.

Dossier 2300: Praten met de doden. Drie belangrijke mediums uit Engeland komen aan het woord; Gordon Smith, Sharon Niell en Craig Hamilton-Parker. Zij zeggen harde bewijzen te hebben voor het bestaan van een spirituele wereld. RTL4, 22.55-23.55u.

kunst

Magnus Magnusson: A tribute. Over de IJslandse presentator, schrijver en vertaler Magnus Magnusson. BBC2, 20.30-21.00u.

Film 2007. Vanavond onder anderen een gesprek met acteur Hugh Grant en aandacht voor het karakter van Hannibal uit de film Silence of the lambs. BBC1, 0.05-0.35u.

consument

Radar. Onder meer een reportage over de praktijken van sommige glazenwassers. Zij claimen een wijk waarna andere glazenwassers met forse bedreigingen uit de wijk worden weggejaagd. Ned.20.30-21.10u.