Tafeltennisster Li Jiao wint Europese Top 12

Li Jiao heeft voor het eerst in haar carrière de Europese Top 12 in het tafeltennis gewonnen. De 34-jarige Nederlandse van Chinese afkomst versloeg gisteren in Arezzo in de finale de Italiaanse Nikoletta Stefanova met veelzeggende cijfers: 4-1 (11-7, 11-9, 11-5, 10-12 en 11-4).

Li Jiao is na Bettine Vriesekoop (1982 en 1985) en Mirjam Hooman (1991) de derde Nederlandse die het toptoernooi op haar naam brengt. De Noord-Hollandse bereikte in de voorgaande twee jaren steeds de laatste vier. Li Jiao was in het Italiaanse Arezzo een klasse apart. In vijf wedstrijden stond ze slechts drie sets af.

Li Jiao, die in Arezzo werd begeleid door Trinko Keen, was Stefanova ook al tegengekomen in de groepsfase. Toen tikte de speelster van het Heerlense TTV Fürst de Italiaanse weg met 4-0. In de kwartfinale rekende Li Jiao, die zeventiende staat op de wereldranglijst, af met de Hongaarse Krisztina Toth met 4-0. Met dezelfde overtuigende cijfers klopte ze in de halve finale de Roemeense Mihaela Steff.

Keen was bijzonder trots op de prestatie van Li Jiao, met wie hij veel traint en ook optrekt in het internationale circuit. „Ze begon dit toernooi wat aarzelend, maar de zege op Toth in de kwartfinale was het breekpunt. Vanaf dat moment zat er ontzettend veel overtuiging in haar spel, ook al moest ze op de toppen van haar kunnen presteren”, aldus Keen, zelf veelvoudig Nederlands kampioen „Het knappe was dat ze hier een constant hoog niveau haalde. Ze speelt heel gevarieerd en met veel topspin, dus kan ze ook druk zetten. Hier nam zij steeds het initiatief en wachtte niet op foutjes van de tegenstander. Dat was haar grote winst.”

Li Jiao zei zelf dat ze nog nooit zo goed had getafeltennist. „Ik speelde zonder twijfel mijn beste toernooi. En dat dank ik wel aan Trinko. Ik ben heel blij met zijn aanwijzingen”, sprak ze na haar zege. „Ik heb natuurlijk wel veel ervaring op grote toernooien en dat speelde ook mee. Maar het grote verschil was dat ik nu zelf de overtuiging had dat ik kon winnen.”

Li Jiao tafeltennist nu eerst met haar club TTV Fürst in de Champions League en gaat dan weer samen met Keen toernooien spelen in de Pro Tour. Daarna volgen het Europees kampioenschap en de wereldtitelstrijd. In 2005 bereikt Li Jiao de halve finales van het EK en de kwartfinales van het WK.

Bij de mannen won de Wit-Rus Vladimir Samsonov de Europese Top 12. Het was al de vierde keer dat hij triomfeerde in het prestigieuze evenement. Drievoudig Europees kampioen Samsonov was in de finale de Griek Kalinikos Kreanga de baas met 4-1 (11-5, 8-11, 11-9, 13-11 en 11-8). (ANP)