Sneijder toont luxe van Oranje

Wesley Sneijder speelde met drie goals een hoofdrol in de klassieker tegen Feyenoord.

Ook de terugkeer van pitbull Edgar Davids trok de aandacht in de Arena.

Wesley Sneijder viert de 1-0 met zijn nieuwe ploegmaat Edgar Davids. Foto Bas Czerwinski 04-02-2007, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. WESLEY SNIJDER VIERT ZIJN DOELPUNT MET EDGAR DAVIDS, URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI
Wesley Sneijder viert de 1-0 met zijn nieuwe ploegmaat Edgar Davids. Foto Bas Czerwinski 04-02-2007, AMSTERDAM. AJAX - FEYENOORD. WESLEY SNIJDER VIERT ZIJN DOELPUNT MET EDGAR DAVIDS, URBY EMANUELSON FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Wesley Sneijder liet er geen twijfel over bestaan dat hij zijn positie als linkshalf in het Nederlands elftal niet zomaar beschikbaar stelt aan de teruggekeerde verloren zoon Clarence Seedorf. Hij deed dat nu eens niet met woord en gebaar, maar met zijn voeten. Voor de ogen van bondscoach Marco van Basten vertolkte de Ajacied een hoofdrol in de klassieker tegen Feyenoord. Drie keer trof hij het doel en bovenal liet hij voortreffelijk spel zien. Daarmee had Sneijder een belangrijk aandeel in de enigszins geflatteerde overwinning van Ajax (4-1).

Luxeproblemen zijn er om op te lossen. Van Basten zal woensdag in de oefeninterland tegen Rusland voor een van beide spelers een andere positie moeten zoeken. Bij de terugkeer van Seedorf in november tegen Engeland was Sneijder geblesseerd, hoewel er achteraf geruchten klonken dat hij had kunnen spelen. Een van de twee zou ook verdedigende middenvelder of rechtshalf kunnen spelen, terwijl een derde linkspoot, Rafael van der Vaart, vermoedelijk als rechtsbuiten zal opereren.

Een andere mogelijkheid is dat Van Basten een beetje tegen zijn principes in de tactiek van collega Henk ten Cate bij Ajax kopieert. Door de komst van Edgar Davids, die tegen Feyenoord een basisplaats had en de hele wedstrijd meedeed, zit de Amsterdamse trainer eigenlijk met dezelfde puzzel.

Ten Cate lost dat op door met drie verdedigers te opereren; een verdedigende én een aanvallende middenvelder. De laatste rol is weggelegd voor Sneijder, die gisteren kon excelleren omdat de ouderwetse positie van nummer tien achter de spitsen hem prima ligt. Ten Cate is ervan overtuigd dat een dergelijke opstelling met Jaap Stam en Zdenek Grygera, die gisteren overigens ontbraken door respectievelijk een schorsing en een blessure, tegen vrijwel alle tegenstanders tot de mogelijkheden behoort. Ook bijvoorbeeld tegen Werder Bremen in het UEFA-Cuptoernooi, 14 en 22 februari. „Want Stam en Grygera kunnen heel goed een tegen een spelen.”

Ajax trok alle aandacht in de Arena door de terugkeer van Davids en het meespelen van Ryan Babel als centrumspits voor de gepasseerde Klaas Jan Huntelaar. Davids speelde geen grootse wedstrijd en dat was ook logisch omdat hij veel wedstrijdritme mist. De pitbull lijkt wat aan snelheid te hebben ingeboet. Davids had het regelmatig aan de stok met zijn directe tegenstander Danny Buijs, die geen enkel ontzag toonde. Aanvankelijk liet Davids zich niet intimideren, maar in de tweede helft verloor hij even zijn zelfbeheersing, stapte op de Feyenoorder af en gaf hem een duw. Het gebeurde in de rug van scheidsrechter Dick van Egmond.

Davids riskeerde op dat moment al weer te worden weggestuurd. Hij had immers zijn gele kaart – na een forse charge op Tim Vincken – reeds op zak. „Dat is toch niets nieuws”, zei hij achteraf met enige zelfspot. Davids mopperde dat Van Egmond niet consequent was geweest en dat er in Engeland meer wordt geïncasseerd. Zo had hij ervaren bij zijn laatste werkgever Tottenham Hotspur. Ten Cate was goed te spreken over het optreden van Davids. „Hij bleek een stuwende kracht op het middenveld. Deed veel aan coaching van zijn medespelers en je merkte dat dit werd gewaardeerd.”

Ten Cate ventileerde ook geen enkel onvertogen woord over Ryan Babel. De twintigjarige aanvaller speelde eindelijk op de positie die hij zo ambieert. Daarvoor moest Huntelaar genoegen nemen met een plaats op de bank. Volgens Ten Cate omdat de onomstreden topscorer van vorig seizoen „wat minder in vorm is”.

Over de mogelijkheden van Babel zijn de voetbalgeleerden het nog niet helemaal eens. Van Basten vindt bijvoorbeeld dat hij meer ruimte nodig heeft dan een centrumspits over het algemeen krijgt van zijn tegenstanders. Foppe de Haan, de bondscoach van Jong Oranje, ziet Babel juist als de meest geschikte spits voor zijn team. Tegen Ron Vlaar leed Babel gisteren inderdaad veel balverlies. Hij had vaak moeite met combineren. Huntelaar heeft toch meer controle over de bal. Er stond tegenover dat Babel voor meer snelheid en dreiging zorgde met zijn acties en atletische vermogen.

Dat was uiteindelijk toch doorslaggevend voor de wedstrijd. Nadat Sneijder uit een vrije trap met wat geluk – de bal werd van richting veranderd – Ajax op voorsprong had geholpen, maakte hij ook de tweede treffer op aangeven van Babel. En bij het derde doelpunt van de Amsterdamse ploeg zag Babel dat Tom de Mul volledig werd vrijgelaten in de rug van drie Feyenoord-verdedigers. Angelos Charisteas, die twee keer op de paal schoot, gaf Feyenoord kort voor rust nog enige hoop. Maar alle tactische ingrepen van trainer Erwin Koeman ten spijt, maakte Sneijder na een afgeslagen schot van Kenneth Perez in de slotfase ook nog 4-1. De oud-speler van AZ was ingevallen voor de matig voetballende Leonardo.

Ajax voerde de druk op bij koploper PSV – de marge slonk in een week van elf naar vijf punten. Feyenoord heeft daarentegen wat meer terrein prijsgegeven aan de nummer vier in de competitie, FC Twente. „Op papier was dit een zware nederlaag, maar toch totaal anders dan de 0-4 nederlaag in De Kuip”, zag de veelgeplaagde Koeman nog iets positiefs.

Lees de nabeschouwingen van Ajax-Feyenoord en reacties van de trainers op op www.feyenoord.nl en www.ajax.nl

    • Erik Oudshoorn