Slechte misdaaddialogen in panische gangsta-rap

cd gangsta- rap

Ill Bill Is The Future Vol. II: I’m A Goon!

Uncle Howie Records

***--

Het nieuwe officiële soloalbum van voormalig Non Phixion-voorman Ill Bill verschijnt later dit jaar, maar met dit straatalbum rapt hij zichzelf en zijn nieuwe vrienden alvast terug in de kijker. Die nieuwe vrienden zijn onder meer de leden van rapgroep House of Pain, met wie Ill Bill de rapgroep La Coka Nostra is begonnen, en Raekwon van Wu-Tang Clan, de peetvader van het succesvolle genre van de cokerap. We horen mensen coke snuiven, dialogen uit slechte misdaadfilms en een haan die gespannen wordt, en weten dat er het komende uur geen uitweg zal zijn uit deze schimmige, door gangsters, pooiers en junks bevolkte onderwereld.

Ill Bill en vrienden maken op dit album een undergroundvariant van gangsta-rap, waarbij de beats stoffiger en beklemmender zijn en de verhalen over drugs, porno en geweld eerder panisch dan pronkerig. De muziek is met doffe bassen, krassende violen en gruizig gitaargetokkel melancholisch op een misdadige wijze, waarbij een diepe bas in je maag stompt terwijl huilende hoge tonen de aandacht afleiden.

Verhalen over de jeugd van een psychopaat die levenslang krijgt van een rechter met een whiskykegel die masturbeert onder zijn kostuum, en piemels die bij willekeurige moeders in kelen gepropt worden, klinken eerder als de uitbarstingen van een geesteszieke dan als het vermoeide schelden-omdat-het-nou-eenmaal-zo-hoort van de standaardrapper. Helaas ontbreekt, zoals vaker bij straatalbums, de finesse in de afwerking en wordt er storend veel lui gebrabbeld om nummers vol te krijgen.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele