Rellen bij Arena: 3 agenten gewond

De politie heeft gisteren voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Feyenoord dertien Ajax-supporters aangehouden. Ze bekogelden supporters van Feyenoord en agenten met vuurwerk en andere voorwerpen. Bij de ongeregeldheden raakten drie agenten gewond.

Tijdens de voetbalwedstrijd arresteerde de politie een Ajax-supporter omdat hij een fakkel afstak. Na de wedstrijd werd nog een supporter van de Amsterdamse club ingerekend wegens openlijke geweldpleging. Daarmee kwam het totale aantal aanhoudingen op dertien.

Bij het uit elkaar houden van de verschillende supportersgroepen werd de politie voor het eerst bijgestaan door een peloton van de Mobiele Eenheid van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol.

„Deze samenwerking leidt ertoe dat collega’s elkaar beter leren kennen en dat is goed voor als er een calamiteit is”, zei de Amsterdamse korpschef Bernard Welten zondag. „Dit smaakt naar meer, het blijft zeker niet bij deze ene keer.” Het is volgens Welten zeker niet zo dat de politie het gisteren niet alleen afkon.

In Spakenburg zijn supporters van de amateurhoofdklassers IJsselmeervogels en Quick Boys uit Katwijk zaterdagavond slaags geraakt. De politie arresteerde meer dan vijftig personen wegens openlijke geweldpleging. Negen verdachten uit Katwijk, in leeftijd variërend van 19 tot 32 jaar, zijn ingesloten. De anderen zijn na verhoor heengezonden.

De vechtpartij brak door nog onbekende oorzaak na afloop van de wedstrijd (1-1) uit, tijdens een feest in de kantine van de IJsselmeervogels. Ruiten werden daarbij ingegooid en meubilair werd vernield.