Ovenschotel knolselderij

Voor 2 personen: 600 gram bloemig kokende aardappelen zout, peper, nootmuskaat halve knolselderij (400 - 500 gram) facultatief: half bouillonblokje van paddestoel 1 ui, 1 teen knoflook halve rode paprika 50 gram chorizoworst 2 eetlepels olijfolie, boter 200 - 250 gram rundergehakt 1 theelepel chili- of paprikapoeder 1 klein blik tomatenpuree 1 - 1,5 deciliter melk 25 gram walnoten 3 eetlepels geraspte belegen kaas

Deze schotel kun je voorbereiden, dan andere dingen gaan doen, en bij terugkomst schuif je de schaal nog even in de oven. Schil de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 minuten gaar. Snijd intussen de knolselderij in plakken, schil die en snijd ze in blokjes. Kook de blokjes in water met het bouillontablet in ongeveer 10 minuten gaar.

Pel en snipper ui en knoflook en snijd de paprika en de worst in stukjes. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt bruin en rul. Bak de stukjes ui, knoflook, paprika en worst op laag vuur 5 minuten mee. Strooi chilipoeder over het mengsel en roer er tomatenpuree en een half kopje water door. Op smaak brengen met zout en peper.

Giet aardappelen en knolselderij af en stamp ze door elkaar. Roer de stamppot tot een smeuïge puree samen met de melk en een klontje boter. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Schep de helft van de puree in een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de gehaktsaus. Afdekken met een tweede laag van de puree. Hak de walnoten tot korrels, meng ze met de geraspte kaas en strooi ze over het gerecht. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven.

Van overgebleven knolselderij kan een salade gemaakt worden. Snijd geschilde plakken knolselderij in luciferdunne reepjes. Meng ze met twee eetlepels citroensap, stukjes van een à twee appels, een kleingesneden gerookte kipfilet, grof gehakte walnoten en een sausje van 2 tot 3 eetlepels mayonaise en 3 eetlepels Griekse yoghurt of zure room, 1 theelepel mosterd, plus zout en peper.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: prins Charles trump

    • Annelène van Eijndhoven