Ontketend door rook, gloed en vuur

In Italië zal na rellen de komende twee weken vrijwel zeker niet worden gevoetbald.

Waarom zijn stadions in het land plekken geworden waar alles toegestaan is?

Een man legt bloemen bij het Angelo Massimino-stadion. Foto AP A man lays flowers outside the Angelo Massimino stadium, in Catania, Sicily, Saturday, Feb. 3, 2007, where a police officer was killed and more than 70 people were injured, when fans of the Italian Serie A soccer match between Sicilian sides Catania and Palermo rioted outside during the second half Friday night. The Italian soccer federation postponed all league matches this weekend and canceled a friendly between world champion Italy and Romania on Wednesday, and said the suspension of games could be extended. (AP Photo/Francesco Saya) Associated Press

Mircho is achttien jaar, heeft een kaalgeschoren hoofd, al versleten boventanden, en een Roma-sjaaltje om. Hij flaneert zondagmiddag wat onwennig naast zijn vriendinnetje in de Romeinse winterzon. „Tja je moet wat”, zegt hij. „Maar zonder Roma kan ik niet leven, hè.”

Eigenlijk zou hij nu in Milaan in het San Siro-stadion hebben gezeten voor de topper tussen Internazionale en AS Roma. Maar in heel Italië is het professioneel-, amateur- en jeugdvoetbal voor onbepaalde tijd afgelast, na gewelddadigheden vrijdagavond in Catania. Tijdens en na de wedstrijd Catania-Palermo zijn honderd gewonden gevallen en is een politieagent om het leven gekomen.

In heel Italië is met ontzetting en afkeuring gereageerd op deze veldslag. Een confrontatie waarbij een ongekende agressie vrijkwam. Uit een internetenquête van de Corriere della Sera blijkt dat 70 procent van de lezers het voetbal voor de rest van het seizoen wil stilleggen. Premier Romano Prodi kondigde „radicale maatregelen” aan. Minister Giuliano Amato van Binnenlandse Zaken waarschuwde dat „supporters geen voetbal meer zullen zien rollen als ze zich niet beteren”. En politieagenten dreigen dienst te weigeren; beu als ze het zijn elk weekeinde voor een overwerkbonus van 20 euro met flessen en vuurwerk te worden bekogeld en hun leven te riskeren.

Roma-fan Mircho vindt ook dat er harde maatregelen moeten worden genomen. Maar, zoals nu gebeurt, de stadions sluiten, is volgens hem geen optie. „Supporters die willen slaan, die vinden ook buiten het stadion wel een plek”, aldus de jongen die erkent dat hij tijdens de beruchte derby’s tussen Roma en Lazio ,,ook wel contact heeft gehad” met de tegenstanders. „Dat hoort erbij als je een ‘ultra’ bent’’, zegt hij. „Dat is normaal.”

Vandaag zal de regering in overleg met de voetbalbond en het olympisch comité beslissen welke maatregelen worden getroffen. Zeker is dat het door de vorige regering al gewenste systeem van toegangskaartjes op naam, en draaipoortjes in stadions per direct wordt ingevoerd. Clubs die hun stadions niet aanpassen aan de geldende regels, zullen geen publiek meer mogen ontvangen. De komende twee weken wordt vrijwel zeker nog niet gevoetbald. En supporters mogen in het vervolg niet meer massaal samen naar een uitwedstrijd reizen.

Wat het uiteindelijk pakket maatregelen ook moge worden, minister Amato is ervan overtuigd dat alleen repressieve ingrepen ter bescherming van de openbare orde niet genoeg zijn. In een gepassioneerd interview met de krant la Repubblica toonde hij zich geschokt door het feit dat jongeren uren stenen hebben gegooid naar de politie. „Ontketende mannen, vervormd door een meedogenloze woede: rook, gloed, vuur: alsof we in oorlog zijn.” Waar is deze woede geboren, zo vraagt hij zich af. En waarom zijn stadions plekken geworden waar alles toegestaan is?

Volgens Amato is voetbal slechts een voorwendsel om uit het dak te gaan en zit er iets heel anders achter „dat zijn krankzinnigheid uitstort over het stadion, de nieuwe plek voor de moderne massacriminaliteit”.

Het feit dat 10 van de 22 arrestanten minderjarigen zijn, baart hem zorgen. Steeds vaker zijn pubers betrokken bij geweldsdelicten. Volgens Amato moeten „bestuurders, politici, opvoeders en bisschoppen” daarom in actie te komen. „Laten we ons afvragen wat er geworden is van bepaalde buitenwijken, zoals Catania. Laten we het geweld aanpakken daar waar het ontstaat.”

Roma-fan Mircho zegt dat hij zich door de toekomstige maatregelen niet zal laten stoppen. „Nee ik verander niet, dat zal ik absoluut nooit doen. Al ben ik niet voor de zware aanpak, maar voor de lichte confrontatie. Ik zal nooit vuurwerk gooien, en al zeker niet naar mensen met een familie. Zoiets doe je niet.”

Zijn vriendin draait haar hoofd weg, verstopt zich achter haar blonde haren. Ze wil niks zeggen. Maar ze is dan ook nummer twee in het leven van Mircho, zo heeft ze hem zojuist horen zeggen.

    • Bas Mesters